TABLETA DE SÂMBĂTĂ – Andrei PĂUN – Sensuri încordate

Sâmbăta e ziua lor, aici, la Gazeta Dâmboviței… Sunt elevii mei de azi sau de ieri, sensibili, inteligenți, preocupați de învălmășirile timpului pe care îl trăiesc, alături de noi. În ei cred că mai există  o speranță și pentru lumea de mâine… ( Ionuț  CRISTACHE)

 

Sensuri încordate

 

Ţinta materialului de astăzi este adolescentul bătrân. Douăzeci de ani n-are, dar e la al doilea buletin. Timp liber are destul, iar acesta coincide cu principalul cost de oportunitate pentru ceea ce are să facă. Garantat, apare totul pe contoare şi apometre. Serios. Apoi interpretează. Sunt 250kW consumaţi pe lună într-un apartament mic, cu doi locatari, prea mult sau prea puţin? 14 metri cubi de apă caldă în tot atâta timp şi în tot aceleaşi condiţii denotă un consum mărunt sau un consum exorbitant?

 

Anticipeaz-o şi nu îţi prinde urechile atunci când cumperi „aspiratoare” de curent, ca mai apoi să îţi drămuieşti cu greutate banii. E pentru devenirea ta de tânăr adult cu autonomie. Şi, în adaos, presează-ţi generaţia să se condiţioneze astfel.

 

Acceptă că mulţi nu sunt preocupaţi cu ce-ţi spun. Menirea ta e să îi educi. Explică-le de ce e important. Cu trei euro economisiţi pe facturi poţi să schimbi destinaţia vacanţei. E un adevăr. Nu se trag toţi din familii capitaliste de elită. Fiecare, cu puţin efort, se poate transforma într-un plus de bine pentru tine.

 

Probabil o să ai o familie. O să fie bine şi pentru ei. Secvențele de viață au la bază o societate disciplinată, deci, implicit, fără o prezenţă considerabilă de ignoranţi şi hedonişti înrăiţi. Totuşi, societatea rămâne o discuţie pentru altă zi.

 


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro