TABLETA de MIERCURI: Pompiliu Alexandru – Inteligența cristalizată și inteligența pietrificată

Prostia este un subiect fascinant. De mii de ani oamenii au fost preocupați de formele ei care par să nu poată fi catalogate, având extraordinara capacitate de a fi foarte inventivă. Poți fi uimit în fața prostiei – sau a prostului – ca în fața unei mari necunoscute care îți provoacă spiritul. Ceea ce mi se pare foarte interesant este faptul că astăzi avem instrumente de măsurare a prostiei. De fapt, nu s-a dorit în mod explicit acest lucru; prostia a ajuns să fie măsurată în timp ce inteligența era măsurată. Nu știu de ce prostia este așezată la polul opus inteligenței, dar fie! Există un test Flynn care măsoară gradul de inteligență de-a lungul generațiilor. Dacă acum ceva vreme se părea că inteligența crește la nivel planetar, acum se observă o prostire accelerată a omenirii.

Dar ce are a face inteligența cu prostia? Puțină inteligență generează multă prostie? Eu nu aș fi de acord în mod absolut cu această ipoteză. În primul rând pentru faptul că naivitatea sau neadaptarea par a fi termeni mai potriviți pentru a descrie lipsa de inteligență. Cum spuneam, prostia este un fenomen foarte complicat care nu se opune doar inteligenței, ci întregii ființe. Mai mult, uneori pare să integreze inteligența în strategiile sale. Asumarea și asimilarea inteligenței de către prostie aș numi-o inteligență pietrificată. Inteligența atașată deșteptului este inteligență cristalizată. Adică, este una așezată, funcțională ca fond puternic al existenței. Inteligența fluidă este cea care însoțește adaptarea la imediat, la vremurile prezente. Inteligența pietrificată este una amorfă, care funcționează bolovănos și care nu produce nimic altceva decât efecte de prostie. Prostul știe și nu știe în același timp. Nu într-o variantă socratică – a lui știu că nu știu – care este formula înțelepciunii. Prostul știe ceva cu o siguranță extremă, cu o convingere și certitudine care sunt precum granitul. Dar nu știe că această știință a sa umbrește ceea ce nu știe. Necunoscutul este introdus în cunoscutul a ceea ce știe – stă acolo nedezvelit, dar este prezent. Doar să-i aduci aminte de un aspect, iar metoda și formula de știință a prostului îți dă imediat o soluție, căci el „știa” deja de acel aspect, dar nu a avut timp să-l dezvăluie. De exemplu, începi o campanie de depistare a falșilor medici ascunși în spitale! Nu vorbesc despre imbecilitatea acestui demers care exprimă o chestiune extrem de gravă. Vorbesc despre falsul medic care a devenit medic. Adică, prost fiind, un individ s-a decis într-o zi ca poate și el să pună un diagnostic și să trateze pe cineva. Probabil ideea aceasta i-a venit când a mers el însuși la un medic și a văzut cum se desfășurau lucrurile. Și brusc și-a spus: „păi, p-asta o pot face și eu, ce, sunt mai prost?!” Și a plecat de la această certitudine că și „el poate”. A pus în aplicare demersul și a funcționat mult timp. Mai mult, cu cât timpul trecea și vedea că are „rezultate”, și-a întărit și mai mult convingerea. A devenit o piatră de moară. Universul se poate clătina, dar convingerea lui în ceea ce știe precis, nu! Știe clar „că și el poate fi un medic autentic!” Inteligența cristalizată o are doar medicul autentic, cel care și-a șlefuit cunoștințele în școli și examene multe, cel care vede clar de unde până unde se întinde „enigma vieții” și domeniul său. Are o cunoaștere așezată, iar aceasta este prin definiție una modestă. Știe clar ceea ce știe și, mai ales, ceea ce nu știe! Apele sunt separate. La prost apele sunt amestecate, de aceea îți dă impresii contradictorii.

Nu are rost să privim la politician, unde poți găsi exemplare de prostie profundă. Ca în cazul falsului medic, ai aici parte de o aglomerare de forme ale prostiei. Convingerea politicianului este una – că este singurul capabil să rezolve problemele globale. Pe el trebuie să îl alegi chiar dacă greșește, căci în felul acesta a căpătat experiență sau, de fapt, el nu greșește în mod direct, alții îl duc în păcat. Ce să mai spunem despre profesori, adică formatorii de inteligențe cristalizate sau inteligențe pietrificate… Aici există o nuanță extrem de subtilă. Cu cât urci pe scara școlarizării – ca elev, apoi student, masterand… – cu atât te arăți mai pietrificat. Până și sufletul ți se pietrifică. În cazul educației ai parte de inteligențe pietrificate pe tot evantaiul eșichierului. E o bulibășeală de prostie amestecată cu inteligență cristalizată și inteligență fluidă. Cei tineri urlă că singura inteligență care contează este cea fluidă – cea la care au acces direct prin prisma vremurilor. Adică cea care „este practică” și care „te ajută pe piața muncii”. Și ce vezi pe piața muncii? Să luăm un necalificat care lucrează în construcții. Acesta a scăpat de maltratarea școlii. Este un spirit pur, care s-a autoformat sau s-a calificat la locul de muncă. Cum de ia naștere atunci Dorel, personajul pietrificat în prostia autentică? Un meseriaș în adevăratul sens al cuvântului mi-a spus că sunt sute, mii de indivizi care lucrează de ani de zile în construcții dar nu sunt în stare să lege două sârme. Sunt buni doar la un singur lucru – să tragă chiulul! Chiar așa, și la școală găsești același pattern – a trage chiulul. Elevul/studentul spune că nu are nevoie de a merge la școală, căci oricum nu-i ajută la nimic ceea ce învață acolo, el știind deja cum merg lucrurile în lume. Profesorul chiulește și el deoarece oricum „numai proști are în fața ochilor”, și uite așa nu se mai sinchisește să lumineze ceea ce nu poate fi luminat. Profesori alături de elevi și studenți, toată lumea caută un singur lucru – că chiulească total! Elevul/studentul stă ani de zile în școală și nu poate să priceapă un text pe care îl citește – este echivalentul celui care nu poate lega două sârme. Profesorul este profesor de ani de zile dar nu este în stare să scrie o frază originală, fiind dependent de copy-paste. Acestea sunt formele pietrificării întru prostie!

 

Valeriana

PNL AldeGurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro