TABLETA DE MIERCURI: Pompiliu ALEXANDRU – De la Canalul Dunăre-Marea Neagră la Sfârșitul Lumii

Ieri a avut loc la Universitatea Valahia din Târgoviște o întâlnire extraordinară între studenți, elevi, profesori și doi oameni extraordinari: Doina Jela și Adrian Sturdza. Doamna Jela este cunoscută ca scriitor (Villa Margareta, Drumul Damascului: spovedania unui torționar), jurnalist (Asociația Jurnaliștilor Independenți din România) și un fin observator istoric al comunismului. Domnul Sturdza este director al publicației The Epoch Times România și un analist al epocii contemporane.


 

 

 

Aceștia au vorbit despre Presa de propagandă într-un regim totalitar. Studiu de caz: Canalul Dunăre-Marea Neagră. Inițial întâlnirea a fost gândită ca o conferință în doi timpi, axată pe cei doi invitați. Dar s-a transformat repede într-o masă rotundă, la fel de interesantă din perspectiva mea. Nu am să reiau firul exact al discuțiilor și prezentărilor, am să fac o traversare în diagonală a ideilor expuse, încercând să aleg lucrurile care ar prezenta interes pentru cei care iubesc picanteriile și detaliile răzlețe:

 • Știați că faimosul canal Dunăre-Marea Neagră a fost creionat „cu harta în față, așa cum se duceau toate discuțiile dintre Stalin și reprezentanți ai diferitelor „colonii” bolșevice” deoarece marele Gheorghe Gheorghiu Dej s-a plâns tătucului națiunilor că burghezia încă îi face probleme în ciuda faptului că regimul comunist s-a instaurat? Stalin e cel care a avut ideea canalului în cauză, a luat un creion și a trasat pe hartă o linie dreaptă între Marea Neagră și Dunăre. „Uite, pune-i aici pe burghezi să muncească și au să te lase în pace!” Și așa a ajuns să se mai numească acel loc din Dobrogea, Mormântul burgheziei românești
 • A început munca la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Au murit aici – nu din cauze naturale – între 800 (conform rapoartelor șantierului), 1000 (rapoartele Securității), 4000 (istoricul R. Ciuceanu), peste 10 000 (surse civile). Numărul exact nu s-ar ști decât dacă am face un recensământ și am pune întrebarea familiilor câți au plecat acolo și nu s-au mai întors niciodată. În orice caz, s-a spus și se spune și astăzi – ca o etichetă pusă țării – că Dunărea are trei guri de vărsare cu apă și una cu sânge! La Capul Midia se murea cu sutele zilnic. Iar Securitatea ardea documentele incriminatoare – deh, aveau conștiința faptelor pe care le făceau! Directorul închisorii, Radu Borcea, arunca atât de multe cadavre, încât marea săpa în ele ca în pământ. (astă ultimă propoziție e o licență poetică, desigur! Oare?!)
 • S-a creat publicația Canalul Dunăre-Marea Neagră, care avea trei numere pe săptămână și care a activat între 1949-1953. Scopul ei era acela de a face propaganda absolută care să susțină această construcție măreață și să susțină înfierarea dușmanilor poporului care veșnic sabotează planurile partidului.
 • Ana Pauker spune într-o ședință de partid (chiar una „înaltă”): „Voi nu știți să urâți!” Există o școală a urii! Este artă a urii. Pe dușman trebuie să știi să îl urăști. Iar de atunci până astăzi această artă este extrem de practicată în politică. Cel puțin în cea românească.
 • Cândva umblau securiști în jurul școlilor de la țară și scormoneau cu degetele pământul din jurul școlii pentru a găsi coji de ouă înroșite de la Paște… Ca să prindă dușmanii mistici ai poporului.
 • Și când te gândești că totul a pornit de la propaganda fidei – adică termenul avea o conotație pozitivă cândva! – sens de propovăduire a credinței. Sensul negativ ne vine de la un regim totalitar pe care îl vedem până astăzi a fi cel mai frumos eveniment de la care modernitatea începe…. Revoluția franceză, 1789. Propaganda e legată de atunci de ghilotină. Și de chipurile caricaturizate ale familiei regale expuse pe pereții Parisului.
 • Povestea sovietelor nu s-a încheiat! Istoria comunismului continuă și astăzi. Sub alte forme, desigur! Dar/doar regimul totalitar s-a încheiat. Eu sunt de altă părere, dar nu mă bag în această discuție acum. Cum continuă astăzi comunismul? Simplu, prin fața sa vopsită în democrație. Trăim în democrație? În România? Sau undeva pe planeta asta în anul 2018? Mai gândiți-vă! Ah, dacă eliminăm crimele la vedere, libertatea abrupt și violent mutilată, propaganda grosolană, dezumanizarea torționară, atunci ajungem într-o zonă care poate mirosi a democrație. Dar dacă luați fiecare dintre elementele de mai sus, veți vedea că ele există în continuare, dar sub alte nuanțe: crimele nu mai sunt la vedere și nu se mai fac ghiolbănește, à la Stalin-Putin (apropos, Putin se declară sus și tare un admirator și continuator al lui Stalin), ci acum ești omorât în mii de feluri subtile – de la indolență până la otrăvire cu mâncare (exagerez, știu!), libertatea… pfff, nici nu are rost să mai vorbim, propaganda… la fel, dezumanizarea… eh, aveți ceva de comentat, de adăugat?
 • Cel mai citit ziar din SUA – Washington Post – are următorul motto: Democracy dies in darkness (Democrația moare în întuneric). No comment!
 • O recomandare de carte! Puternică! Zguduitoare! Scrisă înainte de a apărea un Gorbaciov. Dacă doriți să vedeți cum iau lecții Nostradamus, Baba Vanga, nu știu care pandit clarvăzător din Himalaya, toți ăștia plus alți vizionari mai noi de tipul lui Stephn Hawking, A. Toffler, S. Huntington, Kissinger de la un fost agent KGB, atunci citiți cartea acestuia din urmă: Anatoly Golitsyn – New lies for old. E o carte pe care o găsiți „la liber”, în pdf, pe Internet. Cât o mai țin acolo așa…
 • Școala de la Frankfurt – grup de filosofi neo-marxiști apărută prin anii ’20 în Germania – a fost „alungată” puțin de Hitler de pe teritoriul german, căci marxismul îi mirosea urât domnului Adolf, adept al unui alt soi de totalitarism, așa că mințile luminate ale acestei școli (Th. Adorno, W. Benjamin, E. Fromm, J. Habermas, H. Marcuse, F. Oppenheimer etc.) au trecut ideatic și fizic (unii) în… SUA. Atât de bine a prins rădăcini marxismul în țara tuturor posibilităților încât sistemul universitar american este un fel de anexă la această școală până astăzi. Și așa s-a produs și se produce democrație la fabrica americană, pentru uz intern și pentru export.
 • Cum va arăta viitorul? Comunismul nu revine! Nu vă speriați! Nu revine pentru că nu a plecat nicio clipă. (Asta o spun eu și știu că nu am acoperire științifică pentru afirmația aceasta; dar îmi place cum sună subiectiv, deci puteți lejer să nu fiți de acord cu ea!). Și-a schimbat înfățișarea, s-a cizelat, s-a parfumat și s-a spălat. Dar, să spunem măcar de dragul rigorii academice că nu va reveni niciodată – în România cel puțin și cu ajutorul lui Dumnezeu, căci dacă ar fi după unii dintre noi, l-am înscăuna și unge direct rege, ca să se răsucească în mormânt S. Dali! Sau Stalin de bucurie! Atunci? Care este viitorul? Se merge până acolo încât să zguduim chiar specia Homo sapiens. Iar de aici veți spune că lucrurile îmi scapă și scapă în general de sub control. Teorii conspiraționiste? Hai, domne, ne-ai păcălit – pe unii, căci foarte rar se ajunge până aici cu lectura – și ne pierzi și pe ăștia puțini care am rezistat până în punctul ăsta! Ei bine, nu am să merg mai departe. Solicitați o întrevedere cu domnul A. Sturdza și dacă nu vă va convinge – cu argumente care nu țin deloc de vreo teorie conspiraționistă – atunci nimeni și nimic nu vă va convinge. Eu sunt încă sub stare de șoc. De aceea nu voi spune nimic despre acest viitor, căci încă nu am digerat cele auzite și nici nu am verificat toate sursele indicate. Doar pe una o cunosc și cam înțeleg despre ce ar fi vorba, căci știința nu minte. Dacă nu mă înșel, la Davos, unde a avut de curând o întrevedere între mai marii lumii, după doamna Merkel și înainte de un alt mare politician a luat cuvântul un istoric, așa, ca să pună pe mulți să se întrebe ce caută ăsta aici. Este vorba despre domnul Yuval Noah Harari ( Scurtă istorie a omenirii). Citiți așadar această carte, apoi îl chemăm din nou la Târgoviște pe domnul Sturdza să ne zguduie! Căci este nevoie de această zguduire!

Aferim și Inshallah!


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca
Statistici Trafic