TABLETA DE MARȚI – Puiu JIPA – O lume fără actori

Viața în izolare are ceva straniu. Te vezi cu puțini oameni, vecini, vînzători la magazine, cunoscuți care se intersectează cu scurtele tale drumuri. Eu unul nu prea vorbesc nici la telefon. Mi-e de ajuns că-mi văd amicii, prietenii postînd pe Facebook. Noi, cei din familia teatrală târgovișteană avem grupurile noastre în care comunicăm, glumim, ne transmitem „noutăți”. Pare suportabil. Dar nu e. Lipsește cealaltă comunicare, cea a scenei. E ca și cum ți s-a luat apa și ți s-a dat în schimb bere. Îmi place berea, beam destulă și înainte de izolare, dar acum, că mi s-a dat numai bere, nu o mai suport. Dar n-am cu ce s-o schimb. Nu mi se dă nici vin, nici ceai, nici suc. Numai bere. Desigur, e o metaforă. M-am săturat de nedus la teatru. 

Desigur că am derulat în minte o groază (!!) de scenarii. Dar nici unul nu e posibil. Teatrul înseamnă „acum și aici”, de față cu spectatorul, de față cu colegul tău, actorul. Teatrul e respirație în forță în fața partenerului, e transpirație, alergare, e nedistanțare. 

Poți doar citi textul cu masca pe figură, am încercat. După fix 5 minute am aruncat-o. Era udă. Fleașcă. Tembelul de ministru al culturii habar n-avea ce spune cînd compara „Tache, Ianche și Cadîr” cu „Romeo și Julieta”. Cred că din prostie, din neștiință, din necultură. A vrut să facă o aroganță, pur și simplu. A mizat pe ideea comună că Romeo și Julieta se pupă, deci ioc distanțare și pe ideea (tot comună) că Tache, Ianche și Cadîr vorbesc de la distanță, ca trei boșorogi ce se află. Dar e ministrul culturii și oricine este în această funcție ar trebui să nu aibă nici o urmă de populism în declarații. Dar el a comis-o, tratînd breasla teatrală ca pe o chestie pasabilă, de neluat în seamă. Și am fost drăguț cînd am scris astea despre el.

V-ați pus întrebarea: ce s-ar întîmpla dacă într-o bună zi nu ar mai apărea nici un actor din lume la televizor, nu i se va mai auzi vocea la radio? Nu vorbesc de cinematograf, acolo poate să se dea filmul, dar fără spectatori, deocamdată? Ei bine, m-am gîndit mult și singurul răspuns pe care mi l-am putut da a fost: atunci va porni un război enorm pe care nimeni nu ni l-ar mai juca vreodată.

Nu vreau să vă explic de ce. Gîndiți-vă, aveți timp!

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro