TABLETA DE MARȚI – Puiu JIPA – De jur împrejur GHERGU… ILIE GHERGU

Distribuie:

Pe Ilie Ghergu e greu să-l prinzi la o tacla. Dar și cînd îl prinzi… Are deprinsul vorbitului și, mai ales, al amintitului. Cu vocea răguțită ușor, ca de povești nemuritoare, deapănă lucruri adormite, trezindu-le la viață. „Am aflat că sînt bulgar cînd am început să vorbesc. Mi s-a vorbit bulgărește în primii ani de viață. Limba maternă, da. Ei bine, pînă să ajung în clasa   a-ntîia învățasem deja românește bine. Am început școala mai tîrziu cu un an, făcusem pojar. În anul ăla mi s-a deslușit limba română. Și n-am mai părăsit-o.” S-a dus la școală scriind în românește înainte de termen.

Mai tîrziu, plăcîndu-i tare gramatica, avea contre pe funcții sintactice cu marele profesor Ion Vrăbiescu. „Am făcut gimnastică serioasă. Am luat și premii, la Galați, la sol și la sărituri. Îmi plăcea, era ca zborul.” Ilie zîmbește. S-a mai împlinit dar se simte gimnastul din el. Cînd juca România cu Bulgaria, la fotbal, ținea cu Hagi, cu Mutu. „Dacă Bulgaria joacă cu alții, țin cu Bulgaria!!”

Strămoșii lui Ilie Ghergu au venit din Bulgaria demult, de pe la 1820-1821, de pe vremea lui Tudor Vladimirescu. „Se dădeau sîrbi, că Țara Românească era în rîcă cu bulgarii, dar era prietenă cu sîrbii. De-aia stăm noi în Sîrbi (rîde). Am fost „adoptați”, de sub urgia turcească, în cea mai frumoasă țară și cea mai primitoare, Țara Românească.” Cînd a trecut din România în Bulgaria, pe la Corabia, a văzut în Oreahovo un vas-muzeu, „Hristo Botev” și și-a dorit să vadă și în România muzee cu Bălcescu, ori alți „pașoptiști”, asemeni lui Botev.

Teatrul l-a prins de mic. „În clasa a II-a îl jucam, la Sindicate, pe Manole din „Meșterul Manole”. După spectacol a venit un nenea de la București, profesor la o Școală de arte      de-acolo, să mă convingă să merg în capitală. Nu m-a lăsat mama, eram puiul ei, eram prea mic. Dar nu m-am lăsat. Am făcut facultatea de teatru și uite-mă, sînt aproape la fel de bun ca atunci! (rîde cu poftă). Cu „Danaidele” lui Silviu Purcărete am văzut și m-a văzut aproape toată Europa. Nu-i puțin lucru. Tata mi-a zis: să nu mă faci de rîs. Pot să-i spun: tată nu     te-am făcut de rîs. Uite, azi se împlinesc niște ani de cînd s-a dus, da, tată nu te-am făcut de rîs.”

De la Ilie am mîncat unele din cele mai bune murături. „Școală veche, domnule. Avem gusturi bune, nu-i așa? Îmi place să fac agricultură, să muncesc pămîntul. Cu asta am crescut, asta mi-e crucea. Am avut toată viața pisici, cîini, ba chiar și cal, pe Doru. I-ai dat să mănînce mere, nu? Fetița mea, Ioana, iubește și ea natura. Îmi aduce aminte de mine, la vîrsta ei, cînd credeam că Iazul Morii e raiul, că acolo trăia Mowgli din cartea Junglei, că eu eram Mowgli. S-a stricat locul. Aș vrea să-l readuc în starea aia a lui de atunci, să vină omul și să se uite la sălbăticie, să se revigoreze. De-asta candidez, și de-asta.” Apoi adaugă: Visez să fie curățat, să fie parc, să fie din nou iaz, cu apă, fără gunoaie. Să fie natură vie, aparținînd oamenilor vii.”

Ilie Ghergu a văzut lumea. A și muncit în ea. S-a întors de dor. „Pentru mine Târgoviște e mai mult decît România. E acasă!”

Și, mai zice:  „Vezi tu, comunitatea bulgară din Târgoviște nu a avut niciodată un consilier local. Vreau să fiu eu primul. Vreau să fac loc produselor muncii noastre cît mai mult în piețele orașului, vreau să nu mai văd căței rătăcind pe străzi, vreau să lupt pentru adăposturile lor.”

Ilie Ghergu e bulgar. Este și român. Dar, mai ales, este târgoviștean. Gospodar, pus pe treabă. E un om de nota 10. Îl găsiți la poziția 10 pe buletinele de vot. Față de celelalte numere, el este OM. Pentru oameni.

PUIU JIPA este actor la Teatrul Tony Bulandra, regizor și dramaturg; a devenit târgoviștean, de strada Liniștei, cu aerul lui republican de Ploiești…

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro