Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de marți, nr. 3705
18-1-2022

TABLETA DE MARȚI – Daniel TACHE – Lumea văzută din Turnul Babel

Woman arrested in Poland over posters of Virgin Mary with rainbow halo (theguardian.com); Dragnea, un dictator încolţit care recurge la gesturi disperate (adevarul.ro); România merită mai mult: 6,21 lei litrul de motorină! (kmkz.ro); Lovitura electorala in Turcia: Alegerile din Istanbul, pierdute de partidul lui Erdogan, au fost anulate. (ziare.com); Dosarul Revoluţiei. Ce a spus Nicolae Ceauşescu despre Ion Iliescu: Spionul ăla sovietic? Tu nu m-ai lăsat să-l termin! (adevarul.ro); Liderul rebeliunii kurde, Abdullah Ocalan, închis pe viață în Turcia, îndeamnă Forţele Democratice Siriene să evite cu orice preț conflictul armat (stiripesurse.ro); Fenomenul Pitești, pandemoniul închisorilor comuniste. Tortură și teroare la Pitești! (historia.ro); Comisia de Prognoză estimează scumpiri mai accentuate şi un euro de 4,74 lei (adevarul.ro); Neîmpliniri ratate (dilemaveche.ro); HAOS TOTAL în Marea Britanie: Theresa May vrea să facă un nou REFERENDUM pe tema Brexit 2 (stiripesurse.ro); Directoarea unei şcoli din Argeş a fost găsită moartă. Cauza probabilă a decesului e tulburătoare (gandul.info); VIDEO Imagini impresionante cu grindina din județul Călărași. Cod roșu de vânt și ploi torențiale (g4media.ro); Lovitură DEVASTATOARE pentru Sorin Oprescu! E TERMINAT (realitatea.net); A bulletin announcing the royal baby’s birth has been placed in front of Buckingham Palace in London (edition.cnn.com).

 

Cam așa îmi arată News Feed-ul, în timp ce scriu aceste rânduri. În ultimii ani, zumzetul informațional s-a transformat în larmă. Lumea și-a ieșit din țâțâni, semnalele de alarmă ne asaltează din toate direcțiile, informația se pierde în această cacofonie generalizată, iar la noi nu mai ajunge decât senzația stării de urgență. Problema este că atunci când totul devine urgent, nimic nu mai este cu adevărat urgent. Urgența devine simplu provizorat. Însă permanentizată, starea de provizorat face ca răul să se banalizeze, urâtul să devină omniprezent, iar prostia să ne facă, din toate direcțiile, complice cu ochiul.

Deși avem tot timpul din lume, nu mai avem timp pentru nimic din ceea ce până mai ieri ni se părea important. Legăm tot mai greu conversații: cuvintele s-au întors împotriva noastră, nu mai vor să ne dea ascultare. Poate și pentru că suntem tot mai puțin dispuși să comunicăm în mod real cu ceilalți. Încremeniți într-o admirație extatică pentru propriile adevăruri și totuși nedumeriți că acestea nu sunt îmbrățișate de către întreaga lume, am devenit surzi nu doar la adevărurile celorlalți, ci și la adevărul însuși al vieții. Veșnic întorși către noi înșine, trecem mortificați unul pe lângă celălalt, imaginându-ne că trăim.

Ori, cine știe… Uneori, când copilul mic începe să vorbească, uită temporar cum să meargă. Ceea ce pare a fi un regres nu este decât pauza necesară sedimentării unor achiziții, pentru a face posibilă dobândirea altora. Poate că această generalizată criză a comunicării nu este decât semnul unei asemenea perioade de tranziție. Poate că, pentru a învăța să comunicăm altfel decât am făcut-o până acum, trebuie mai întâi să uităm. Până la urmă, Turnul Babel a marcat nu  doar sfârșitul unei epoci, ci și începutul alteia, noi.

 

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo
kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media