TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Un fragment de scenariu, pentru un film de groază

Titlul posibil: 10 secunde perfecte

Loc de filmare: Palatul lăsat moștenire de dictatorul de ieri, pentru dictatorul de azi…

Amplasarea scenei: Comisia pentru buget, finanțe și bănci (la discutarea în comisii a întârziatului buget al României pentru 2019)…

Personaje: 1. Bogdan Matei (Fotbalistul de ieri a fost cârmit de partidul de guvernământ spre funcţia rămasă liberă, de Ministru al Tineretului și Sportului. Bogdan Matei nu a avut nevoie decât de câteva zile în Parlament pentru a se face de râs, după o întrebare-capcană a unui reporter: „Ştiţi că există un pachet de legi al lui Hammurabi care nu a fost votat de Parlamentul anterior, ce veţi face când va veni proiectul de lege în Parlament?”, a fost curiozitatea unui jurnalist care avea să ducă, în cele din urmă, la un moment care vorbeşte de la sine: „Aşa cum am spus, suntem la început. Daţi-ne răgaz să ne acomodăm, daţi-ne răgaz să studiem”, a fost replica lui Matei, cel care crede că Parlamentul României nu a votat un set de legi din perioada Antichităţii. Codul lui Hammurabi sau „Codex Hammurapi” este o culegere de legi antice din timpul regelui babilonian Hammurabi. Codul, scris în jurul anului 1760 î.Hr., cuprindea un Prolog, 282 de articole de lege şi un Epilog. Născut mult mai târziu, la 26 octombrie 1980, Matei este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Management în Sport din Sibiu. Într-un interviu acordat pentru evenimentvalcean.ro, Matei a afirmat că a început să joace fotbal de la 12 ani și a activat, în facultate, la echipa Universitatea Sibiu, care juca atunci în Liga a III-a, iar apoi a devenit antrenor la grupele de copii. Din 2005 și-a început activitatea didactică și a predat în mai multe școli. La concursul de titularizare în învățământ a luat note pentru care aproape că nu avem cifre pe tastatură.)

2.Daniela Pescaru (Înaintea dezbaterilor, ministrul trebuia să se consulte cu Daniela Pescaru, secretar de stat la Ministerul de Finanțe, pentru a stabili bugetul MTS. Ministrul nu știa însă cine este persoana cu care ar fi trebuit să colaboreze! Doamna are o carieră lungă în lumea finanțelor.)

3.Claudiu Gavril Năsui (S-a născut în București, este ONG-ist și economist specializat în finanțe. A făcut parte din cabinetul Ministrului Finanțelor Publice în cadrul guvernului Cioloș, unde a lucrat la proiecte de transparență bugetară, îmbunătățirea legislației privind investițiile publice și dezvoltarea mijloacelor moderne de plată a impozitelor cu cardul.
Înainte de a se alătura guvernului, Claudiu a lucrat exclusiv în sectorul privat, în consultanță financiară și în sectorul bancar. Claudiu a absolvit Facultatea de finanțe a Universității Paris-Dauphine și a efectuat un Master la Universitatea Bocconi, în Italia, tot în domeniul finanțelor. Întors după studii în România, Claudiu a fondat Societatea pentru Libertate Individuală, asociație non-profit prin care a desfășurat multiple proiecte vizând transparentizarea administrației publice, educația economică și promovarea libertății economice. Printre acestea se numără Economy Works, seria de cursuri online de economie dedicată liceenilor, în care elevii sunt premiați cu bani și cu participarea complet gratuită la școli de vară din Germania și Statele Unite.)

4.O mulțime: (băgători de seamă, cultivații membri ai comisiei reunite, așezați la masa rotundă și foarte mare, cu laptopuri moderne în față, toate puse pentru decorul necesar)…

5.Victor Ponta: (disident de stânga, de curând foarte pro România…)

Indicații regizorale: (în imagine, ministrul Tineretului și Sportului, alături Claudiu Năsui și, în stânga ministrului, doamna secretar de stat… „Victima” colaterală este doamna Pescaru, această mare necunoscută a ministeriabililor care, cel puțin teoretic, au făcut bugetul cot la cot. Doamna Pescaru este în guvern din 2014. Aveți totul aici. Priviți alegoria perfectă a acestui guvern și a tot ceea ce se întâmplă acum!)

Relația cu realitatea: gafă uluitoare în timpul dezbaterilor pe buget din Parlament…  Ministrul Tineretului și Sportului s-a făcut de râs în timpul discuțiilor, n-a știut cine e secretarul de stat cu care, teoretic, trebuia să se consulte la alcătuirea bugetului pentru sport.

DIALOGUL  DIN TIMPUL DEZBATERILOR, scenariul de groază:

Claudiu Năsui (deputat USR): Doamna Pescaru, puteţi să ne confirmaţi că indemnizaţiile sportivilor intră la bunuri şi servicii?

Bogdan Matei:  Cine este doamna Pescaru?

Claudiu Năsui (deputat USR): Doamna din stânga dumneavoastră cu care, în teorie, aţi făcut bugetul.

Daniela Pescaru: (scenă de film mut) – aflată chiar lângă ministru, a izbucnit în râs în momentul în care a sosit întrebarea acestuia. Opoziția a vrut să ştie de ce bugetul de cheltuieli pentru bunuri şi servicii s-a majorat de la două milioane la 60 de milioane de lei. Membrii opoziției își doreau să afle la ședință dacă indemnizațiile sportivilor olimpici au fost sau nu micșorate.

Scena finală: Victor Ponta (pe fundal, frumusețile României): „Vreți să înțelegeți în doar 10 secunde cum se face Bugetul României în 2019? Vă uitați la acest filmuleț în care ministrul Tineretului și Sportului (nu știe nimeni cum îl cheamă) este întrebat dacă știe că s-au tăiat banii de la indemnizațiile sportivilor olimpici și dacă informațiile pot fi confirmate de Doamna secretar de stat Pescaru – este secretarul de stat pe buget la Ministerul de Finanțe încă din 2014 și este singurul om din Guvern care mai știe cu adevărat ce înseamnă buget. Și Dl. Ministru habar nu are nici cine este Doamna Pescaru, nici dacă are sau nu bani de indemnizații! Guvernul 4D (Dragnea, Dăncila, Darius = Dezastru) așa funcționează!”.

Generic de final: Bacalbașa, doctor și deputat, cu degetul lung, arătat națiunii…

 

Valeriana

PNL AldeGurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Un gand despre “TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Un fragment de scenariu, pentru un film de groază

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro