TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Și de la capăt…

E foarte sigur că de azi s-a cam terminat cu lecția despre demnitate, mândrie, modestie, istorie recuperată și toate cele pe care le-am auzit în ultimele zile. O luăm de la capăt, cu Tăriceanu, Dragnea, Nicolicea, Iordache, Șerban Nicolae, Olguța, Androneasca, Pop etc.

Ne așteaptă, cred, lecția despre disperare. A cui? A aleșilor sau a noastră? Adică: deznădejde, pierdere a oricărei speranțe, exasperare… Și tot așa. Un filosof spunea că disperarea este cea mai mortală dintre boli. Ea este prețul pe care cineva îl plătește pentru că și-a stabilit o țintă imposibilă. Prieteni, rostea  încruntat din mijlocul scenei un mare actor, disperarea este un fel de mâncare, care revine invariabil pe masa noastră… Spinoza scria că disperarea este tristețea născută din ideea unui lucru viitor sau trecut, a cărui cauză de îndoială a fost înlăturată prea repede.


De pildă, legile justiției s-ar potrivi cu două versuri celebre din Eminescu: Așa virtuoșii murind nu desper/ Speranța-a lor frunte-nsenină. Când legile dreptății sunt croite de condamnați și de alți urmăriți penal, soarta e cruntă și o merităm.

Să-l întrebăm și pe patriarh, o să ne spună că disperarea poate fi de două feluri. Cea care pornește din mulțimea păcatelor și din povara conștiinței și din tristețea insuportabilă, ar fi prima categorie. Și cea care pornește din trufia noastră, din înfumurarea celor care se judecă pe ei nedemni de căderile întâmplate, ar fi a doua.

Uitați-vă la ei, toți par să fie fugiți dintr-o carte proastă, adică vin din tot felul de povești și umflă gușa țepoasă peste sfârșitul de an. Așadar, drepți și de la capăt!


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca