ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – LECȚIA DESPRE VIAȚĂ ȘI FILOSOFIE

M-am revăzut în aceste zile de mai cu foștii mei elevi de acum 30, 20 și 10 ani… Ce sentimente adevărate atunci când regăsești ceea ce ai „sădit” într-o viață de dascăl!

Filosofia pe care și eu le-am adus-o în existența lor de elevi  nu a fost fără rost… Unul dintre marii mei dascăli de la Facultatea de Filosofie, academicianul Mircea FLONTA, spunea de curând într-un interviu: „Eu cred că exerciţiul gândirii nu e un lux. O minte exersată – şi filosofia poate să contribuie la asta –, activă, inovativă şi critică nu e un lux. Din acest punct de vedere, învăţământul filosofic sau chiar discuţia filosofică poate aduce o contribuţie importantă. Facultatea cred că este deschisă pentru asemenea relaţii şi contacte cu toţi oamenii care consideră că au probleme de natură conceptuală, pe care cred că merită să le discute şi cu filosofii. Eu cred că şi în legătură cu problemele societăţii româneşti se poate discuta util cu filosofii. Şi nu numai cu cei care se ocupă de filosofia morală, politică sau de filosofia culturii, ci cu toţi cei care sunt bine exersaţi în filosofie, pentru că au anumite capacităţi analitice şi critice care sunt importante. Constatăm de multe ori că exact asta lipseşte în discuţiile publice.”

Așa ar putea să înceapă ( și, de obicei, așa încep de zeci de ani prima oră de filosofie ): de unde vine lumea? Așa ceva nu știe nimeni și, totuși, întrebarea este întemeiată. Nu poți să trăiești într-o lume fără ca măcar să te întrebi de unde pornește această lume. Apoi: cine sunt eu? Și există ceva care ar trebui să-i interesezi pe toți oamenii, indiferent unde ar locui ei în lumea asta mare? Care este lucrul cel mai important în viață? Există ceva de care să aibă nevoie toți oamenii?

De aici începe filosofia… Și putem continua, se află ceva în spatele a ceea ce se întâmplă cu noi, o voință sau un sens? Cum ar trebui să trăim?

Iată un lucru comun: e mai ușor să pui întrebări filosofice, mai greu e să răspunzi la ele. Fiecare om trebuie să-și găsească răspunsul lui la aceste întrebări, dar pentru aceasta trebuie să știm ceea ce au gândit alți oameni despre aceste interogații asupra vieții.

Platon credea că filosofia s-a născut din mirarea oamenilor. El spunea că oamenii găsesc că e un lucru atât de ciudat să trăiești, încât întrebările filosofice s-au născut cu totul de la sine. Orice om poate să creadă că „ia parte” la ceva enigmatic în viața lui, dar și-ar dori să limpezească cum se leagă toate acestea la un loc. E drept, pe măsură ce omul iese din mirările copilăriei scade și însușirea de a se mira în fața lumii și pierde ceva esențial, un lucru pe care filosofia ar vrea să-l trezească la viață. Deși întrebările filosofice ne privesc pe toți, nu devenim toți filosofi. Viața obișnuită ne împinge mult în spatele… mirărilor. Pentru că un filosof este cel care nu se poate obișnui niciodată cu adevărat cu lumea aceasta, pentru el lumea continuă să fie de neînțeles, enigmatică și misterioasă. El nu se obișnuiește, deci, cu lumea și e în stare să primească și să asimileze percepții noi, mereu altele, mereu pline de întrebări.

Mai sunt foarte puțini anii în care le voi mai povesti elevilor mei despre toate acestea…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media