TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – LECȚIA DESPRE EPOCA NOASTRĂ

Astăzi vreau să vă povestesc ceva despre un curent filosofic al vremurilor noastre, numit ecofilosofia. Are și un punct de plecare, faptul că întreaga civilizație a pornit pe un drum greșit, al dezastrului, epuizând cam tot ceea ce poate suporta planeta noastră. A identificat și pericolul principal, ideea că omul s-ar afla undeva „sus”, în natură, iar noi suntem stăpânii ei. A avut și un fel de „soluție”, să studiem gândirea și modul de viață al  „popoarelor naturale” sau al „populației originare”, de pildă indienii. Numai așa vom putea găsi ceea ce am pierdut de mult.

Evoluția ar fi schimbarea paradigmei, adică  a modului de gândire și ar presupune „mișcări alternative”, care pun accentul pe o gândire unitară și care caută un nou mod de viață. Unul dintre domnii filosofi zice că ar trebui să deosebim mereu între gunoi și pietrele prețioase. De altfel, pe măsură ce creștinismul și-a pierdut semnificațiile lui vechi, au apărut alte curente pe… piața concepțiilor despre lume.

Și să mă iertați, dar nu pot termina așa această mică lecție… Am văzut zilele acestea, aici, în orașul și în județul meu, cum se transformă oamenii politici. Mare derută doctrinară, mă gândesc eu. Sau poate că nu… În fond avem specialiști locali în doctrine, tactici, filosofii politice, mari cunoscători ai lumii ideilor, desscoperitori de enigme chiar și acolo unde nu sunt.

Parcă îi și văd pe  „atât de schimbătorii” bărbați politici din orașul meu cam trist, atacat de hoardele de câini și de alte animale domestice vorbindu-ne despre… neocultism și superstiții moderne în politologie! Vă dați seama ce suportăm? Și pe cine? Să ne închipuim că se vor termina gropile din trotuarele cașcavelite ale orașului, că vom alerga peste dungile albe, care au colorat aiurea noile margini de străzi, cu biciclete abstracte desenate peste asfaltul modernizat cu greu al orașului?

Sună frumos, nu? Ne învârtim printr-un basm straniu, plin de personaje confuze și, desigur, toate cu foarte bune intenții. Și atunci, de ce trebuie să răscolim prin locurile dosnice, ca să găsim ceea ce este, azi, captivant și uimitor? Uitați și cum sună concluzia lecției mele de luni: chiar dacă noi n-am văzut niciodată o cioară albă, avem voie să încercăm să o căutăm…

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro