TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE: LECȚIA DE ECONOMIE

 

Dacă  aș face „politică” în fața elevilor mei  ( dar, vă asigur, nu fac…) le-aș preda această lecție de economie… A fost rectificat bugetul României, pentru a doua oară în acest an. Guvernul ultra-performant condus de marele favorit al prezidențialelor apropiate a tăiat masiv de la proiectele finanțate din fondurile europene, de la autostrăzi și a alocat peste două miliarde de lei la administrațiile locale.

Să recapitulăm puțin… La prima rectificare bugetară veniturile totale au fost diminuate cu 1,4 miliarde de lei, iar cheltuielile au fost reduse cu 1,48 miliarde de lei. Aritmetica guvernamentală a fost clară și precisă, s-a obținut o rectificare pozitivă. Dar, elevii mei ( de aici,de la gazetă și  nu de la școală, repet) trebuie să priceapă că proiectele europene s-au redus cu 3,9 miliarde de lei, iar bugetul pentru drumuri și autostrăzi a fost mai mic cu peste nouă sute milioane de lei. În aceeași perioadă, din prima parte a anului, administrațiile locale au primit 2,2 miliarde de lei.

Buuunnnn… Să revenim în actualitate. Recentele alocări către primării ( fără scop electoral, să fim bine înțeleși, nu?) sunt virate direct, jumătate dintre ele, și cealaltă jumătate prin fondul de rezervă și cel al Ministerului Dezvoltării. Cam așa: mai mult de 1.16 miliarde de lei ajung din teritoriu, din sumele defalcate din TVA. Din aceste sume, peste 50 milioane de lei sunt destinate cheltuielilor descentralizate la nivelul județelor, mai mult de 194 milioane de lei sunt alocate orașelor și municipiilor, alte peste 540 de milioane de lei merg la drumurile județene și comunale, iar 380 de milioane de lei sunt destinate echilibrării bugetelor locale. Chiar și fondul de rezervă mai primește vreo 500 milioane de lei. Să mai adăugăm, notați vă rog: bugetul Ministerului Dezvoltării a fost majorat cu peste 540 de milioane de lei.

Am obosit, cu atâtea cifre în față parcă o văd pe juna de la finanțe, undeva prin rândul de la geam al clasei mele de elevi plictisiți, în așteptarea pauzei binefăcătoare. Repede, concluzia temei de azi: în această a doua parte a anului, veniturile din TVA sunt rectificate negativ, cu încă opt sute și ceva de milioane de lei, după ce fuseseră în scădere cu 1,4 miliarde în primele șase luni. Veniturile nefiscale au fost și ele, iarăși, supraestimate, iar recenta rectificare le-a micșorat cu 470 de milioane lei. Și ceva pe deasupra…

A sunat, îmi iau jerpelitul catalog, cu ambalajul moștenit de la generația de anul trecut            ( școala mea face și ea eforturi de rectificări bugetare) și mă duc să cumpăr ceva pentru pisicile mele, din curtea din spate a casei… Le-am rectificat și lor bugetul de venituri și cheltuieli…

 Citește și

TABLETA DE LUNI – IONUȚ CRISTACHE: LA 50 DE EDIȚII…

TABLETA DE LUNI – IONUȚ CRISTACHE: REPETENȚII

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro