TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – La o plimbare prin Paris…

Mă gândesc și eu, în gerul de ianuarie, dacă domn Tudorel n-ar trebui să-l bage la o „ievaluare” și pe bătrânul și obositul șef al diplomației din România de azi. Cred că ați văzut cât de penibil a fost, în discuția cu o jurnalistă de la BBC, încercând să scuture paltoanele prăfuite ale penalilor din partidele care-l susțin. Pe domn ministru…

Și mi-am amintit că am văzut câteva imagini cu ambasadorul nostru în Franța, la început de an nou, la o plimbare prin Paris cu ambasadorul Austriei. Mi-am închipuit, distopic și grav perturbator pentru mine, că „plimbarea” ar fi avut, pentru ambasadorul Austriei, ca parteneri, niște Iordache, Nicolicea, Olguța, Dăncilă, Toader și restul lumii care ne croiește azi viitorul. Scrie ambasadorul României, domnul Luca Niculescu: „La Paris, am preluat simbolic ștafeta președinției Consiliului UE de la colegul austriac Michael Linhart. Și am făcut-o printr-o plimbare prin oraș, în care fiecare dintre noi l-a făcut să descopere câte ceva pe celălalt. Astfel, grație lui Michael, am revăzut minunata expoziție Klimt și Hundertwasser de la Atelier des Lumieres, am trecut pe strada Mozart și am cumpărat o baghetă de unde altundeva decât de la «Bagheta lui Mozart», o brutărie excelentă, am mers la casa lui Tristan Tzara din Montmartre, proiectată special pentru el de un celebru arhitect austriac, Adolf Loos. L-am condus apoi pe Michael în expoziția numeroșilor artiști români de la Centrul Pompidou, i-am vorbit despre prietenia dintre Matisse și Pallady, despre Gherasim Luca și Victor Brauner, dar și despre contemporanii Ghenie, Cantor, Savu și Mureșan, ne-am oprit la atelierul lui Brâncuși și, trecând pe bulevardul Tour-Maubourg, i-am arătat locul în care s-a născut Anna Brâncoveanu de Noailles, prima femeie care a fost Comandor al Legiunii de Onoare(…).  Începută la ambasada Austriei, plimbarea noastră s-a terminat seara la ambasada României, după ore de discuții în care am împărtășit idei și experiențe, ne-am povestit despre austriecii și românii din Paris și, mai ales, am învățat să ne cunoaștem mai bine”.

Trebuie să vă stric ziua… Imaginați-vă această protocolară plimbare a ambasadorului Austriei, pe străzile Parisului, împreună cu fostul ministru al economiei. Îl mai țineți minte pe Dănuț Andrușcă? „Acest ministru este atât de prost, încât nu poate asculta mai mult de 5 minute când vorbește cineva cu el. Și are legătură cu economia următoarea: a avut o vulcanizare”, a spus Adrian Țuțuianu. Chiar, care Țuțuianu?

Sau imaginați-vă că partener de plimbare diplomatică era ministrul tineretului și sportului, Constantin Bogdan Matei, fost fotbalist, cel pe care l-au întrebat, în cadrul unei conferințe de presă, despre pachetul de legi ale lui Hammurabi, iar răspunsul acestuia a stârnit amuzament: „aşa cum am spus, suntem la început, daţi-ne răgaz să ne acomodăm, daţi-ne răgaz să studiem”… El a fost jucător profesionist de fotbal în Liga a III-a, la Universitatea Sibiu, după care a devenit antrenor la grupele de copii. Din 2005, el și-a început activitatea didactică, remarcându-se prin notele foarte mici la încercările de titularizare în învățământ. Vă dați seama ce conversație ar fi putut să aibă cu ambasadorul austriac, despre Tristan Tzara?  Ar fi avut savoare intelectuală și profunzime filosofică.

Altfel, doamna prim-ministru avea dreptate, la ultima ședință a guvernului, România „devastează” celelalte state! Vorba ei, să vedeți când vor fi discutate și alte probleme, într-o ședință „anterioară”!

 


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro