TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE: HAI LA NANA, CU GRĂBIRE!

 

A revenit acasă, pentru câteva săptămâni, un bun prieten, fost coleg de liceu, doctor în Rochester, statul New York, din marea Americă… L-am însoțit în plimbări nostalgice pe străzile desfundate ale orașului adolescenței noastre, ne-am amintit întâmplări vechi, am regăsit o parte din tinerețea trecută, parcă mult prea repede.

Domnule, m-a întrebat el ca un Moromete, undeva prin apropierea Primăriei, de ce sunt atâtea farmacii? Nu înțelege, dar… pricepe repede, după ce intrăm să cumpere ceva leacuri pentru părinții săi bătrâni. Cere o cutie cu nu-știu-ce, galbenă, cu 30 de tablete. Nu se poate, zice el tare, e de zece ori mai scumpă decât în America! Face socoteala, am dat ( spune el ) 60 de dolari pe toate doctoriile cumpărate, iar în SUA m-ar fi costat vreo zece…

Vezi, domn doctor, ce evoluați suntem noi, amărăștenii din patria ta natală? Iar povestea nu    s-a terminat… Intrăm într-un super-market cu fiare, băi și alte mărunțișuri metalice. Amicul continuă socotelile lui imperialiste. Uite, îmi arată, o baterie de chiuvetă este de cinci ori mai scumpă aici, la voi, tronul de la „budă” e de patru ori mai scump, iar atunci când vede o cabină de duș, domn doctor redescoperă o înjurătură din adolescența lui de Valea Voievozilor.

Noroc cu sfârșitul de săptămână, pentru că l-am dus în Mărginimea Sibiului, la pensiunea LA  NANA, despre care v-am mai povestit acum câteva luni. Camere cu mobilă veche săsească, mâncare ca la bunicii de altădată, gazde ospitaliere, cântece ardelenești, caș proaspăt, supă cu tăieței, ardei umpluți, sarmale cu smântână de casă, lapte cald abia muls de moș Ion, un vin roșu și limpede din recolta de anul trecut, palincă galbenă și ardeiată, slănină și jumări, drob și ciuperci de pădure… Și, peste toate, micul meu prieten PETRU, personajul de poveste dintr-o tabletă mai veche, adică Petru de la Nana…

Americanul meu a mai uitat de farmacii și fierăraie scumpe, de trotuarele bombardate ale Cetății de Scaun ponosită și jegoasă, a cântat cu noi, a jucat ( în felul lui revoltat) în hora încinsă de gazde, chiar și egalul cu Ungaria ( la fotbal ) a trecut neobservat. Cât despre campania cu președinți de carton, care spioni, care buimaci și adormiți, întrebarea a fost foarte simplă: ce e aia?

Precum zice un amic de la CULTURA  DE  SÂMBĂTĂ, ai de ales între DA și  NUți

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro