TABLETA DE LUNI – Ionuț CRISTACHE – Analfabeții roșii, analfabeții galbeni

Distribuie:

Cu analfabeții roșii ne-am lămurit de mult, dar cei galbeni sunt din același material, nerușinați și obraznici, impostori și penibili până departe, în zarea incertă a țării pe care o zdrențuiesc în fiecare zi.

Profesoara Virginia Renţea semnează un manual de Limba şi Literatura Română, alături de Mihaela Elena Pătraşcu şi Gabriela Mădălina Niţulescu, iar erorile gramaticale apărute în manualul invocat mai sus nu sunt doar rușinoase, ele pun o mască scofâlcită peste obrazul palid al învățământului dirijat de altă profesoară de Limba Română, la fel de… pandemică. Până să devină secretar de stat al MEC şi consilier al ministrului Monica Anisie, profesoara Virginia Renţea avea funcţia de inspector şcolar general adjunct la ISJ Giurgiu. Ea a terminat Facultatea de Litere de la Universitatea din Craiova.  Profesoara Virginia Renţea este, așadar, co-autoarea unui manual de Limba şi Literatura Română pentru clasa a VI-a cu greşeli flagrante. De pildă, două virgule puse între subiect şi predicat, în două fraze de pe aceeaşi pagină… Lucrarea cu greşeli este publicată anul acesta la Editura „Ars Libris”. Nu este vorba despre un text scris greşit în mod intenţionat, menit să îi determine pe elevi să descopere erorile, ci despre un fragment din romanul „Prinţ şi cerşetor” de Mark Twain, după citirea căruia copiii trebuie să explice semnificaţiile unor cuvinte date. Numai că elevii trebuie să facă asta trecând peste greşelile gramaticale inacceptabile, pe care, dacă ei înşişi le-ar face    n-ar trece clasa. „Toată Anglia, îl dorea, de asemenea. (…)” Doamnele profesoare știu că  subiectul propoziţiei este „Anglia”, iar predicatul este „îl dorea”? Sau: „Oameni care abia se cunoscuseră, se aruncau unii în braţele altora (…)” Sau: „În toată Anglia nu era vorba decât de noul născut, Eduard Tudor, (…)” Vorba bunicului meu, creștinele lui Dumnezeu, forma corectă este nou-născutul, nu noul născut, deoarece nu există nicio situaţie în care se vorbeşte despre „vechiul născut”. Mi-e silă, le las în fotoliile lor ministeriale, acum galbene, ieri roșii, tot un drac…

Sunt asemenea celor dinainte… Și, iată, mai sunt și alți profesori, chiar șefi  puși cu dosărele de politicieni la activ. De exemplu, CV-ul noului director al Inspectoratului Școlar Vrancea este marcat de mai multe greșeli gramaticale. Gabriela Marchitan, care de la data de 1 septembrie ocupă funcția de conducere în cadrul instituției amintite, scrie in CV-ul de pe  site-ul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea că a fost „președinte încadrul Olimpiadelor” și „președinte a Concursului de selecție a cadrelor…”.  Distinsa duduie este profesor de matematică la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani și face parte din Biroul Politic al PNL. Ea mai scrie că a desfășurat în fiecare an „pregătire suplimentară cu elevii claselor terminanale”, că a fost „membru în Colegiul de disciplină a ISJ Vrancea”, a mai fost și „președinte a Comisiel județene de examen” și membru in Comisia de organizare și evaluare pentru selectarea elevilor din „cadrul centrului de pregătire a elevilor capabili…”.

Să fie primit! Cu foarte mulți ani în urmă, Nicolae Iorga scria: „Aveți alegerile înaintea        d-voastră. Îngăduiți-mi un sfat care nu are a face cu „politica”. Atunci când întâlnești un om în drum, îl judeci oare după haină și pălărie sau după florile ori bățul ce ține în mână? Nu, ci după ființa lui d-inuntru. Tot așa, supt multe feluri de veșminte de partid se înfățișează cine cere votul lumii muncitoare. Dar ce interesează e cum e omul. Cercetați-l în viața, în munca și în fapta lui. Aceasta, numai aceasta hotărăște”.

PS Oarecum surprinzător, mă întreabă în ultima vreme foști elevi cu cine voi vota la alegerile locale. Nu am un răspuns, cred că știu, mai degrabă; cu cine nu votez. Oricum, primar al orașului meu va fi, cu siguranță, un fost elev… Asta pentru că cei doi contracandidați care contează au fost în băncile liceului meu, adică trecutului meu liceu, ca să fiu mai apropiat de toamna în care ne aflăm. Știu însă precis cu cine ar trebui să votez dacă e vorba despre viitorii consilieri ai Primăriei. E un actor talentat, un om sincer și demn, un om care nu vrea glorie deșartă, ci doar să-și ajute prietenii din cartierul târgoviștenilor harnici de la marginea orașului nostru. Da, dragă Ilie Ghergu, cred că am să fiu bulgar din Sârbi

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro