TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Un incident diplomatic, la 1946

În noaptea de 27 spre 28 ianuarie 1946, pe şoseaua ce lega Piteşti de Bucureşti, la km 39, un autoturism sovietic cu numărul de înmatriculare 609-29J a fost atacat cu grenade, una dintre ele pătrunzând prin parbriz şi rănindu-l mortal pe ofiţerul sovietic aflat în cabină. Era vorba despre locotenentul colonel Necrasievici Petre, membru în Comisia Aliată de Control, fapt care a atras de la sine numirea la conducerea anchetei ce a urmat, a unor ofiţeri din cadrul Poliţiei şi Jandarmeriei: colonelul Lascăr Gheorghe-inspector în Jandarmeria Piteşti, colonelul Schipor de la Inspectoratul de Jandarmi Bucureşti şi comisarul Pompilian Alexandru ce activa în cadrul Corpului Detectivilor, al Direcţiei Generale a Poliţiei.

În urma cercetărilor efectuate făptuitorii au fost prinşi: şeful bandei implicate în acest incident major era Dumitru Osiac, zis Neamţu’, originar din comuna Lunguleţu, condamnat de Curtea Marţială din Craiova la 10 ani de muncă silnică pentru furtul cablurilor de telecomunicaţii pe linia Giurgiu-Slatina, care însă reuşise să evadeze de pe culoarele instituţiei amintite, chiar înainte de a fi pronunţată sentinţa. Ceilalţi doi membri ai bandei erau Marin Osiac, dezertor de pe front şi Radu Zamfir, zis Gică Tingirică.

Iniţial cei trei reuşesc să fugă, doi dintre ei fiind capturaţi de echipele de jandarmi abia pe 7 februarie, în satul Cărpeniş. În 17 februarie Radu Zamfir reuşea să evadeze din postul de Jandarmi de la Lunguleţu, dar este prins în aceeaşi zi. Marin Osiac era găsit pe 8 februarie în comuna Toporu din judeţul Vlaşca.

Deoarece declaraţiile lor se contraziceau, învinuiţii au fost duşi de anchetatori în aceeaşi celulă, discuţiile lor fiind ulterior redate instanţei de plutonierul Corodeanu Grigore, acestea fiind probă de bază în acuzarea celor trei.

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro