TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Preţuri şi speculă

Trăim într-o vreme în care discuţiile privind intervenţia statului în fixarea preţurilor unor produse de strictă necesitate şi combaterea speculei au fost, mai mult decât altădată, prilej de dezbatere aprinsă. Deşi economiştii de factură liberală văd acest intervenţionism ca o încălcare a principiului economiei de piaţă, starea de urgenţă şi adoptarea ordonanţelor militare  impun şi o abordare în privinţa stopării creşterii nejustificate a preţurilor şi îmbogăţirii speculanţilor.

România folosea această practică în economia interbelică, chiar începând cu 1919 când, în contextul crizei generate de cel de-al doilea război mondial şi penuriei de alimente au fost înfiinţate prin lege preţurile maximale şi au fost adoptate măsuri de prevenire a speculei, valabile în toată perioada dintre cele două războaie, ba chiar asprite în vremea celei de-a doua conflagraţii mondiale, atunci când produsele alimentare au fost raţionalizate. Astfel, fiecare locuitor al oraşului avea dreptul la 300 de grame de pâine pe zi, făcută din făină integrală în şase zile din săptămână şi doar joia, din făină albă. Carnea de vită, porc sau oaie se repartiza în cantitate de două kg fiecărui locuitor lunar, însă doar în zilele de marţi, joi, sâmbătă şi duminică, în vreme ce consumul de carne de pui şi de peşte era liberalizat. În privinţa zahărului, 500 de grame lunar era cantitatea de care se bucura fiecare târgoviştean.

Trecerea comerţului spre o piaţă liberă se va face treptat: la 3 noiembrie 1944, primarul Petre G.Popescu emitea ordonanţa potrivit căreia în perioada 5-15 noiembrie erau lăsate libere, „cu titlu de experienţă”, doar preţurile la zarzavaturi, la legume şi fructe, permiţând comerciaţilor adăugarea a 15% la preţul de cumpărare a acestor produse.

În acelaşi an 1944, un curcan de 10 kg costa cam 3500 de lei, adică aproximativ preţul unei camere pentru opt nopţi de cazare, la singurul hotel de lux din oraş – „Hotel Papa”(452 de lei/noapte). Puteai dormi mai ieftin la un hotel de categoria I, precum „Europa”, „Bucureşti” sau „Bristol”(cca 400 de lei) sau la unul de categoria a II-a, aşa cum erau „Surugiu” şi „Dâmboviţa” (cam 365 de lei/noapte). La un han în schimb, suma de 3500 de lei îţi ajungea pentru o lună de cazare, preţul aici fiind de 80 de lei de persoană, pentru o noapte.

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro