TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Firme târgoviştene interbelice

Plecând de la momentul înfiinţării, în anul 1931, a camerelor de comerţ judeţene, care continua cu procesul de înregistrare a tuturor firmelor am studiat câteva dintre documentele acestei instituţii a cărei arhivă oferă multe informaţii interesante.

 Am aflat, de pildă, că existau familii ale căror membri desfăşurau cu toţii activităţi comerciale, ca în cazul familiei Baronide, în care capul familiei era deţinătorul unei mori, soţia sa – Olga – avea brutărie, iar fiul lor deschidea în anul 1947 un ştrand.

Alteori, o singură persoană desfăşura mai multe afaceri, aşa cum era Mihai Bendic, cel care deţinea magazin de coloniale, avea licenţă de exploatare pentru mina de lignit de la Şotânga şi deschidea mai târziu şi o librărie-papetărie.

În anul 1934 Demetru Pârvulescu obţinea licenţă pentru deschiderea în Târgovişte a unei fabrici de bere, dar am avut surprinderea să constat că şi pentru activităţi mai puţin organizate aveai obligaţia înregistrării la Cameră, pentru că îl găsim în documente şi pe Luţă Ion, zis Rosmarin, în calitate de „geambaş de vite”.

La fel de surprinzătoare mi s-a părut prezenţa în număr mare, în scripte, a femeilor ce deţineau afaceri variate, între ele aflându-se Maria Ogescu şi Ecaterina Pârvulescu ce conduceau cârciumi, Clementina Borcea, care avea un debit de tutun, sau Elena Andreescu, deţinătoarea unui atelier foto. Rodica Trandafir era una dintre cele mai cunoscute modiste din oraş, iar farmacia cea mai cunoscută şi mai longevivă (a funcţionat până în 1946) era condusă de doamna Agripina Ionescu, cea care se aproviziona, probabil, de la depozitul de medicamente al doamnei Aurelia Pavelescu-Segarcea. În anul 1942 Ecaterina Ionescu deschidea în oraş cinematograful „Doina”, dar mult mai şocantă pare totuşi deţinerea (în 1931) de către doamna Iuliana Bartis, a unei licenţe „pentru comerţul de arme şi muniţii”…

RADU ALEXANDRU STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro