ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Două file de istorie dâmbovițeană

  1. Muncitori în anii interbelici

   Deşi legislaţia muncii în România interbelică era bine integrată în cea europeană există multe situaţii care ne arată încercări ale societăţilor private de a încălca prevederile acesteia. Astfel, în anul 1938 Societatea Petrolieră Unirea hotăra să nu mai plătească dublu muncitorii care veneau la lucru sâmbetele, duminicile şi în sărbătorile legale, acordând în schimb un spor de 25% pentru orele lucrate peste cele 48, cât avea în mod normal săptămâna de lucru. Muncitorii se revoltă în faţa acestei stări de fapt, dar societatea se apăra într-un referat adresat Inspectoratului Muncii, arătând că muncitorii nu lucrau mai mult de 56 de ore şi dispuneau de câte o duminică liberă pe lună. Această instituţie a statului, cu rol de protecţie a muncii hotăra că reducerea veniturilor muncitorilor constituia o necesitate în condiţiile crizei prin care trecea industria petrolului şi că întreprinderea nu depăşea în vreun fel normele legilor în vigoare. Totodată însă, Inspectoratul Muncii din Târgovişte admitea că, în lipsa unei asociaţii profesionale care să le apere drepturile, muncitorii trebuiau „să se împace cu noua situaţie şi să continue să lucreze în linişte”.

   Cât de importantă era organizarea muncitorilor în sindicate observăm în cazul conflictului de muncă izbucnit la o antrepriză de construcţii din Găeşti, ca urmare a încercării de micşorare a plăţii pentru încărcarea şi descărcarea materialelor; hamalii, membri ai sindicatului profesional Gloria, reuşeau să impună antreprizei tariful lor.

   Indiferent de domeniul de activitate şi chiar dacă vorbim de anul 1938, anul de vârf al creşterii economiei româneşti interbelice, muncitorii se confruntau cu o situaţie grea, plină de lipsuri, mărturie în plus stând faptul că muncitorii de la mina Fotinoaica din Şotânga primeau porumb, în locul salariului cuvenit.

 

  1. La şcoală, în 1932…

   M-am hotărât să mă întorc în timp într-o perioadă aleasă absolut aleatoriu şi să vă aduc cu câteva informaţii despre ceea ce însemna învăţământul la Târgovişte, la 1932. În acea vreme, urbea noastră se putea mândri cu şase şcoli primare: nr.1 de fete, nr.2 de fete, nr.1 de băieţi, nr.2 de băieţi, nr.3 mixtă(din Sârbi) şi nr.4 mixtă-Suseni.

   Situaţia în care se aflau aceste şcoli nu era deloc una roz, dacă e să analizăm afirmaţiile directorului uneia dintre ele, domnul T.M.Săileanu, care o descria ca fiind „lipsită de duşumele, cu ferestre putrezite”; apa se infiltra în pereţi făcând prezentă igrasia, peste tot, iar o împrejmuire a acesteia lipsea cu desăvârşire. În puţine cuvinte, ce-i aparţineau chiar conducătorului destinului acesteia, Şcoala de băieţi nr.2 arăta, la acea vreme, „mai rău decât un grajd de vite”…

   Să nu credeţi cumva că celelalte erau prea departe!  La Şcoala nr.4 Suseni, de pildă, din necesarul de patru vagoane de lemne pentru încălzirea şcolii pe timpul iernii, fuseseră asigurate de către Primărie, doar două, fapt care-l determina pe directorul acesteia să declare că în timpul anotimpului rece, nu va avea decât să închidă respectiva instituţie de învăţământ. Era o situaţie pe care o regăsim pe la toate şcolile din oraş, aproape în toate iernile…

   Lipsuri mari înregistrau nu doar construcţiile-lăcaşuri de „iluminare”-, ci şi oamenii care le deserveau, cei care aduceau „lumina”, elevilor lor. Ca şi azi, salariile dascălilor erau neverosimil de modeste. Astfel, un învăţător primea la început de carieră, în jur de 2700 de lei şi ajungea, o dată cu primirea ultimei gradaţii, la cca 5200 de lei (preţul unei pâini de 1 kg era, în aceeaşi perioadă, 9 lei).

 

RADU ALEXANDRU STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…

 

Distribuie:

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media