TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Ce a determinat şi cum s-a încheiat conflictul din 1942, dintre Biserică şi Primărie

Distribuie:

În vara anului 1942 primarul oraşului Târgovişte, Lazăr Petrescu se adresa Ministerului de Interne, cu intenţia de a realiza în oraş un bulevard ce urma a fi o arteră principală de circulaţie, cu o zonă de verdeaţă şi promenadă pentru pietoni şi care ar fi purtat numele mareşalului Ion Antonescu. Limitele acestuia erau stabilite la piaţa Mitropoliei şi hala de alimente şi ar lucrările ar fi afectat în totalitate spaţiul oborului de vite şi pe cel al halei de alimente.

 

Primarul informa în legătură cu acţiunea de degajare a acestui spaţiu, care era în curs de derulare, prilej cu care fuseseră demolate circa 40 de gherete. Fusese trasat noul terasament şi, în condiţii meteo favorabile, se estima că lucrarea va fi gata la 15 noiembrie 1942.

 

Pentru realizarea proiectului edilul aloca teren din parcul bisericii Mitropoliei, fapt care îl nemulţumeşte pe preotul paroh, Parnia Corvin, care convoca în acest sens consiliul parohial din care făceau parte figuri politice locale proeminente, foşti deputaţi, prefecţi şi primari ai oraşului, precum Cezar Spineanu, Iancu Anastasescu, Constantin Săndulescu sau Petre Popescu. Astfel, în şedinţa din 6 iunie 1943 avocatul Iancu Anastasescu era desemnat să deschidă dosar în instanţă, în scopul adoptării unei ordonanţe prezidenţiale care să stopeze lucrările.

 

Aşa se face că la Tribunalul Dâmboviţa este pe rol în anul 1943 dosarul nr.2852, între parohia bisericii Mitropoliei şi Primăria Târgovişte ale cărei interese erau apărate de un alt cunoscut politician dâmboviţean-Grigore Tollea. Deşi acesta prezenta dovezi prin care arăta că parcul Mitropoliei se află în proprietatea Primăriei, instanţa pronunţa ordonanţa prezidenţială nr.7 din 5 august, prin care se decidea sistarea lucrărilor.

 

Primăria declară apel şi cauza sa va fi apărată de însuşi şeful contenciosului din Ministerul de Interne, avocatul Cruţescu, aşa încât la 1 septembrie Tribunalul anula ordonanţa, motivând că acţiunea a fost deschisă de persoane „fără calitate procesuală”. În spatele acestei decizii se afla de fapt intervenţia directă a ministrului de la Interne-generalul Dumitru Popescu, pe lângă patriarhul Nicodim, în sensul retragerii acţiunii din instanţă.

 

La 18 august 1943 patriarhul dispunea: consiliul parohial să retragă deîndată acţiunea în justiţie; să nu se facă dificultăţi trasării şi lucrărilor efective la noul bulevard; revendicările parohiei să se discute şi soluţioneze ulterior, prin bună înţelegere.

 

La 19 august deja, preotul paroh Corvin Parnia depunea în instanţă cerere de retragere a acţiunii împotriva Primăriei Târgovişte.

RADU  ALEXANDRU  STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro