TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Breasla avocaţilor la începuturile sale

 

Ca urmare a instaurării ocupaţiei ruse asupra Principatelor Române în anii 1829-1831, guvernatorul Kisseleff, cel care „pregătea” provinciile pentru anexarea la Imperiul Ţarist, introducea Regulamentul Organic, un cod benefic pentru dezvoltarea ulterioară a Principatelor, chiar dacă acestea nu au mai devenit parte a Rusiei.

Acest Regulament aducea ca noutăţi apariţia Judecătoriei Dâmboviţa, a judecătorilor, procurorilor, martorilor în procese, dar şi a avocaţilor ce purtau denumirea de „vechili”, cei care îşi reprezentau clienţii în baza actului numit „vechilimea în scris” (adică procura de astăzi).

 

Cercetând documente create în primii ani de existenţă ai Judecătoriei (1831-1836) am descoperit numele unor avocaţi precum Alecu Cioranu, Pană Matraca, Neculaie Leondi, Ioniţă Tătăranul, Costache Predescu, Mincu Crucerescu. Niciunul dintre aceştia nu se bucura în acea vreme însă, de notorietatea „ceauşului” (era numit astfel vechiul uşier) Costache Vasiliu, care îi depăşea de departe prin numărul mare de procese în care pleda.

 

Nu oricine care deschidea un proces avea însă şi puterea financiară de a-şi angaja un avocat; spre exemplu, într-un proces în care miza era câştigarea unor case în Târgovişte, onorariul perceput de Vasiliu a fost de 25 de galbeni împărăteşti.

 

Acest avocat celebru va fi implicat într-un caz mai puţin obişnuit în anul 1836, când Maria Bănescu, pe care o reprezenta într-un proces, îl dădea în judecată acuzându-l că „a uneltit cu vicleşug” împreună cu soţul ei, pentru a obţine un preţ mai mic pe casele ei de zestre. Prezentându-se în proces cu acte care dovedeau nevinovăţia sa, avocatul convingea instanţa de judecată că „vechilul şi-a urmat toate datoriile cu formalităţile, neabătîndu-se cât de puţin despre voinţele şi cererile jăluitoarei”…

 


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro