TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Armata rusă la Târgoviște, în 1850

Izbucnirea Revoluţiei de la 1848 a avut drept efect ocuparea Principatele Române de către armata turcă şi apoi de cea ţaristă (în 1849), care la 1850 se afla încă pe pământ românesc.

În luna februarie a acestui an erau încartiruiţi la Târgovişte 1 polcovnic (colonel), 8 ofiţeri şi 200 de soldaţi însoţiţi de 29 de cai ai ofiţerilor şi 130 de cai ai trupei, cheltuielile suportate de oraş cu cazarea şi hrana fiind foarte ridicate, de aproximativ 9065 de lei.

Au fost rechiziţionate case, precum cele ale pitarului Ioan Vărzarul, în care se instala polcovnicul Zerenski sau căpitanul Morozov, căpitanul roatei a 12-a din polcul Kublinski.

Armata rusă a beneficiat de un spital construit şi echipat de „maghistratul oraşului” , contra unei sume de 2694 de lei. Doar costul lumânărilor necesare într-un an s-a ridicat la 600 de lei. Prin comparaţie, întreţinerea armatei otomane costase oraşul… 10 lei!

În categoria darurilor mai puţin plăcute, oferite musafirilor noştri, se numără bolile venerice, pentru tratarea cărora ruşii decideau deschiderea unui spital, tot în Târgoviște.


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro