TABLETA DE JOI – Radu Alexandru STATE – Administraţie locală în 1950

   Noua împărţire administrativă din 1950 transforma Târgoviştea din reşedinţă de judeţ, în reşedinţă de raion subordonat regiunii Ploieşti. Raionul Târgovişte avea în componenţă 37 de comune conduse de sfaturi comunale, în fruntea cărora se aflau preşedinţi şi secretari a căror salarizare se diferenţia în funcţie de numărul de locuitori, numărul satelor componente şi suprafaţa agricolă.

   Preşedintele Sfatului Popular al Comunei Adânca, comună cu 2565 de locuitori, ce avea în componenţă două sate şi o suprafaţă agricolă de sub 1000 ha era retribuit cu suma de 450 de lei, la care se adăugau 50 de lei.

   Preşedintele Sfatului Popular al Comunei Bucşani, comună cu 3000 de locuitori primea însă 525 de lei, la care se adăugau 75 de lei pentru suprafaţa de 2500-3000 ha şi 50 de lei pentru cele patru sate pe care le cuprindea.

   Limita maximă a unui astfel de salariu era de 700 de lei, din care 525-salariu de bază, 100 de lei-pentru o suprafaţă agricolă peste 5000 ha şi 75 de lei-sporul pentru mai mult de cinci sate în componenţă.

   Raionul se confruntă în acel an cu o mare instabilitate a structurilor de conducere, în decurs de trei ani aceasta fiind schimbată de trei ori: astfel, la comuna Adânca în 1951 este preşedinte Stelian Căruntu, iar secretar era Anton Sfetcu; în 1952, preşedinte era Dumitru Drăgan, secretar era Gheorghe Dincă, iar în 1953, Albu Petrescu era preşedintele Sfatului Popular local. 

   Există totuşi o oarecare continuitate, asigurată de menţinerea în funcţie a aceluiaşi secretar, ceea ce nu se întâmplă în cazul majorităţii comunelor, Tătărani, spre exemplu, unde în 1951, Ion Nicolae este preşedinte şi Iancu Marica era secretar, în 1952 era preşedinte Gheorghe Tătaru, iar secretar era Vasile Duţulescu, pentru ca în 1953 conducerea sfatului popular să fie preluată de Gheorghe Ştefan şi Vasile Mihai.

   Structura raionului suferea tot atunci o modificare determinată de raţiuni economice: de pildă, comuna Colanu care număra doar 950 de locuitori era desfiinţată şi ataşată comunei Ulmi, iar comunele Priseaca, Teiş şi Valea Voievozilor erau încorporate în oraşul-reşedinţă de raion. 

 

RADU ALEXANDRU STATE  este  doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale  și ardelean de Târgoviște…

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro