TABLETA DE CARTE ȘI FILM: Marius Mihălăchioiu – Zeii americani

”Şi toată această discuţie despre zei vechi şi zei noi… spuse prietenul său. Dacă îmi ceri, îi  primesc pe zeii noi.  Adu-i aici. Zeul armelor. Zeul bombelor. Toţi zeii ignoranţei şi intoleranţei, ai răzbunării şi acuzării. Toate lucrurile cu care mă încarcă. Toată greutatea de pe umerii mei… Are însă un cost…, spuse el. Aşa cum am spus. Trebuie să însemni totul pentru fiecare. Foarte curând, devii atât de subţire încât abia mai exişti. Nu e deloc bine. Întinse o mână bătătorită, cu răni vechi de daltă pe degete, şi-i strânse mâna lui Shadow.”

(Neil Gaiman)

           

Pentru mine, în spatele fiecăreia dintre cărțile pe care le-am citit există o poveste. Dacă Să ucizi o pasăre cântătoare este strâns legată de un televizor Cromatic, cumpărat de tata prin 1986, Zeii americani mi-a fost scoasă în cale de Pompiliu Alexandru. În 2017 a apărut primul episod din mini-seria produsă de canalul american Starz și, în aceeași săptămână, la Seara de Carte, Pompiliu a adus vorba despre mini-serie și carte. Recunosc că auzisem de autor în legătură cu un alt film, Praf de Stele. Acasă, fiică-mea mi-a arătat că avea în bibliotecă Praf de Stele, dar și Mitologia Nordică. De fapt o citise în engleză. M-am simțit într-un fel….

Am comandat cartea chiar în acea seară și m-am oprit din vizionarea primei serii din ecranizare.  Cartea, care a apărut în anul 2001, este despre războiul zeilor, având drept martor și participant un afroamerican pe nume Shadow Moon. Fără a înțelege cum și de ce, acesta ajunge să fie implicat într-un război între Vechii Zei și Noii Zei.

Abia ieșit din închisoare, Shadow se angajează bodyguard al unui anume domn Wednesday (Miercuri) și ajunge să călătorească prin SUA, pentru a întâlni colegii și cunoștințele noului său patron. Pe drum, descoperă că Wednesday este încarnarea lui Odin (numele Wednesday derivă din „Odin`s (Woden`s) day” – ziua lui Odin). Wednesday își caută aliați printre vechii zei din mitologia antică, în formele lor americane, ale căror puteri au intrat în declin odată cu scăderea numărului de adulatori, pentru a purta război împortiva noilor zei americani, descriși ca emanații ale vieții și tehnologiilor moderne, cum ar fi Internetul sau televiziunea.

Se lansează, de către Gaiman, ideea că zeii și ființele mitologice există pentru că oamenii cred în ele și că au călătorit în lumea nouă în sufletul și conștiința imigranților, a pelerinilor sau a sclavilor din Africa. Tradițiile, credințele, superstițiile au călătorit cu oamenii și și-au „hrănit” puterea cu credința. Dar în societatea contemporană puterea acestor ființe mitologice a scăzut, odată cu reducerea vieții spirituale a oamenilor. S-au născut noii zei, din tendințele societății americane pentru media, arme de foc, celebritate, tehnologie și droguri ilegale.

Autorul ne poartă prin mitologii uitate și pe care doar specialiștii în domeniu și le amintesc la adevăratul lor potential, ne povestește despre ritualuri și superstiții, despre judecățile vechilor zei egipteni ori despre eroi legendari. Călătoria și recrutarea de zei este un pretext pentru o parbolă a luptei dintre mercantilism și spiritualitate. Nu am să divulg mai mult din firul epic al romanului…

Primul sezon al mini-seriei a avut premiera la 30 aprilie 2017, cel de-al doilea a apărut în 2019. Gaiman este unul dintre producătorii executivi ai serialului și reușește să contureze mai mult decât în carte anumite personaje, asta și poate pentru că ar fi dorit să scrie mai mult despre unii zei. Despre această intenție vorbește, de altfel, chiar la finalul cărții, în Apendice: „M-am tot gândit să descriu întâlnirea dintre Shadow şi Iisus pe parcursul întregii colaborări a cărţii – în definitiv, nu puteam scrie despre America fără să-l menţionez pe Iisus, care face parte din însăşi ţesătura specifică a ţării. Apoi am descris prima lor scenă împreună în capitolul cincisprezece şi nu a mers cum trebuie; era ca şi cum aş fi făcut aluzie la ceva pe care nu puteam pur şi simplu să-l menţionez în trecere. Era ceva prea mare. Astfel încât am eliminat scena respectivă. Am introdus-o, aproape, din nou, atunci când am alcătuit textul de faţă. De fapt, chiar am introdus-o din nou. Apoi am eliminat-o din nou şi am adăugat-o aici. O puteţi citi. Pur şi simplu, nu sunt sigur că este o parte necesară a Zeilor americani. Consideraţi-o un fel de scenă apocrifă.”

Întrucât pelicula s-a filmat la 17 ani de la apariția cărții, Gaiman a adăugat și câțiva zei noi, ca urmare a perfecționării telefoanelor inteligente și a invadării vieții cotidiene de către rețele de socializare. Fiind o mini-serie, scenariul este generos și acoperă într-o proporție foarte mare firul epic al cărții și nu lasă deoparte vreun personaj.

Deci, aveți ce face la un sfârșit de săptămână.

 

 

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro