Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

28-11-2021

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Viva Verdi

   Am citit cartea scrisă de Lucio D’ambra, în adolescență după ce am văzut serialul. Pe vremea lui Ceaușescu, un asemenea serial era un adevărat „festin”. Autorul cărții este și autorul primului scenariu despre viata compozitorului Giuseppe Verdi. Firul epic este viata lui. Giuseppe Verdi s-a născut la 10 octombrie 1813 în mica localitate Le Roncole, în apropierea Parmei, Italia. Părinții săi, Carlo Giuseppe Verdi și Luigia Uttini, dețineau acolo o mică fermă, Osteria Vecchia. Giuseppe ia lecții de muzică de la organistul din comună, făcând exerciții acasă la o spinetta dezacordată (un fel de clavecin). Continuă în felul acesta până când Antonio Barezzi, un comerciant din Busseto iubitor de muzică, prieten al familiei Verdi, îl ia la el în casă și-i plătește lecții de muzică la un nivel mai ridicat. În 1832, se prezintă la conservatorul din Milano, dar este respins pentru că depășise limita de vârstă pentru un student de conservator. Reîntors la Busseto primește postul de maestru de muzică al comunei și se căsătorește în 1836 cu fiica lui Barezzi, Margherita, de la care are doi copii, Virginia și Icilio. Între timp, Verdi începe să compună, orientat încă de acum în direcția muzicii de operă. În 1839, debutează la Teatro alla Scala din Milano cu opera Oberto, conte di San Bonifacio, obținând un oarecare succes, umbrit însă în 1840 de moartea Margheritei, apoi și a celor doi copii. Îndurerat de aceste pierderi, Verdi se reculege și își continuă activitatea componistică cu opera Un giorno di regno, care înregistrează însă un total fiasco.

   Începe o perioadă în care Verdi muncește „ca un ocnaș”, cum spunea el însuși, pentru a satisface cererile diverselor teatre de operă din Italia. Între anii 1843 și 1850 compune într-un ritm susținut 13 opere, între altele I Lombardi alla prima crociata (Lombarzii), Ernani, I due Foscari, Macbeth și Luisa Miller. Tot în acest timp ia naștere relația sa cu Giuseppina Strepponi. În 1848, se mută la Paris. Forța lui creativă este tot mai fecundă, în așa măsură că, din 1851 până în 1853, compune una după alta trei capodopere, cunoscute sub numele de „Trilogia populară”, și anume: Rigoletto, Il Trovatore și La Traviata, la care se mai adaugă și I vespri siciliani (Vecerniile siciliene). Succesul acestor opere a fost de nedescris. Împodobit cu faima dobândită, Verdi se stabilește împreună cu Giuseppina Strepponi la proprietatea „Sant’Agata” din Busseto, unde va locui cea mai mare parte a timpului. În 1857 se pune în scenă opera Simon Boccanegra, iar în 1859 se reprezintă Un ballo in maschera („Bal mascat”). În același an se căsătorește cu Giuseppina Strepponi.

   Din 1861, Verdi ia parte și la activitatea politică în Italia, numele lui devenise simbolul mișcării de eliberare a nordului Italiei de sub dominația austriacă, sub conducerea dinastiei de Savoia (V.E.R.D.I. = Vittorio Emanuele Re D ‘ Italia = Victor Emanuel, regele Italiei). În 1874 este numit senator în parlamentul italian. Nu-și întrerupe activitatea muzicală și dă la iveală opera La forza del destino („Forța destinului”) și Messa di Requiem, celebrată în 1873 la moartea scriitorului Alessandro Manzoni. Pentru festivitățile prilejuite de deschiderea Canalului de Suez în 1869 compune opera Aida. În 1887, este reprezentată capodopera sa Otello, iar în 1893, la vârsta de 80 de ani, se inspiră din nou din Shakespeare pentru a compune opera buffă Falstaff, după care se retrage la „Sant’Agata” și își ia adio de la activitatea componistică. După ce în 1897 moare Giuseppina, Verdi se stinge și el din viață la Milano, la 27 ianuarie 1901.

   Lucio D’Ambra (1880–1939) a fost un scriitor și regizor italian. Născut sub numele de Renato Manganella, a scris sub numele de D’Ambra, devenind un jurnalist celebru, romancier și critic de film. Un celebru entuziast al filmului, D’Ambra s-a implicat în cinematografie în 1911 când a scris în mod anonim scenarii. Din 1916 a intrat oficial în industria cinematografică, înființându-și propria companie de producție și regizând peste douăzeci de filme. Comediile sale mute au fost comparate cu filmele contemporanului său german Ernst Lubitsch. În 1922, compania lui D’Ambra a fost absorbită în conglomeratul Unione Cinematografica Italiana și s-a retras din viaţa cinmatografică, deși a produs ocazional unele scenarii. În 1937 și-a publicat memoriile, povestind timpul petrecut în industria cinematografică din Italia.

   Giuseppe Verdi este un film biografic italian din 1938 regizat de Carmine Gallone și cu Fosco Giachetti, Gaby Morlay și Germana Paolieri în rolurile principale. Filmul descrie viața compozitorului Giuseppe Verdi. Între alte chestiuni s-a dorit să sublinieze patriotismul compozitorului Verdi. Filmul a fost realizat la studiourile Cinecittà din Roma. Filmul este cunoscut și sub titlul alternativ Viața lui Giuseppe Verdi.

   Viața lui Verdi este o miniserie de televiziune biografică în limba italiană din 1982, regizată de Renato Castellani, care dramatizează viața compozitorului italian Giuseppe Verdi. De asemenea, Castellani a co-scris scenariul original împreună cu Leonardo Benvenuti și Piero De Bernardi. Versiunea în limba engleză a fost scrisă de Gene Luotto și povestită de Burt Lancaster. Miniseria a fost difuzată pentru prima dată în 1982 și a fost disponibilă pe DVD în 2003. În producție joacă actorul britanic Ronald Pickup în rolul lui Giuseppe Verdi, iar balerina și actrița italiancă Carla Fracci joacă în rolul Giuseppinei Verdi și Giampiero Albertini în rolul lui Antonio Barezzi. Finanțat de o serie de companii naționale de radiodifuziune europene, seria reprezintă o portretizare exactă a vieții lui Verdi.

   Potrivit unui documentar despre producție, filmările s-au realizat în oraşele în care a trait Verdi din Italia, apoi în Leningrad, Londra și Paris. Pentru producerea acestei pelicule s-au creat 4000 de costume, au participat peste 100 de actori şi a durat mai mult de trei ani. Versiunea în limba engleză are șapte episoade de 90 de minute, însumând 630 de minute; versiunea originală italiană, nouă episoade de 70 de minute.

   De ce vă recomand acestă serie? Pentru că este un regal de muzică de calitate, este o producţie cinematografică ce adună operele lui Verdi şi povestea din spatele lor.

 

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Flax Gopo
Webhosting Armand Media

CITEȘTE ȘI