TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Un spion care stia prea multe

Distribuie:

 „Fie că eşti romancier sau spion, trebuie să observi, să asculţi şi să ai şi inteligenţa necesară ca să rămâi discret. Agentul secret trebuie în plus să aibă un punct slab, să-i fie un pic frică de ceea ce este capabil să facă şi să fie dornic să-şi pună acest potențial în serviciul unei puteri care-l depăşeşte.”  (David John Moore Cornwell)

 

Astăzi am să scriu despre o carte de spionaj, autorul fiind John Le Carre, ce face parte dintr-o trilogie având ca personaj central pe agentul serviciului de informații britanic, George Smiley.

John Le Carre, pe numele său adevărat David John Moore Cornwell, este un scriitor britanic de romane de spionaj, ce a avut ca sursă de inspirație propriile aventuri din anii 60-70 când a lucrat la MI5 și la MI6. Experiența de analist și de agent se vede în paginile cărților lui, acesta adoptând un stil mai detaliat când este vorba de tehnicile de interogare sau de o analiză de politică externă. Acțiunea din carte se petrece în plin Război Rece, într-un moment în care relațiile internaționale nu erau cele mai bune între URSS și NATO. O divizie din MI6, cu nume de cod “Circus”, face eforturi să țină pasul cu serviciile de spionaj ale altor țări, pentru a menține siguranța Marii Britanii. Șeful „Circului”, cunoscut sub numele de “Control” (John Hurt), trimite agentul operativ Jim Prideaux (Mark Strong) în Ungaria, dar misiunea acestuia eșuează, iar Control e forțat să-și dea demisia, la fel ca și mâna sa dreaptă, George Smiley (Gary Oldman), un agent de carieră cu deosbite calități de anchetator și analist. Smiley e chemat, însă, de subsecretarul de stat Oliver Lacon (Simon McBurney) pentru a fi reangajat în secret, pentru că există temerea că Circul e compromis de un agent dublu sau e o cârtiță care lucrează pentru Uniunea Sovietică și pune în pericol Anglia. Smiley ia la verificat activitățile Circului din prezent și din trecut solicitând ajutorul unui agent mai tânăr, Peter Guillam (Benedict Cumberbatch). Inițial ancheta se desfășoară anevoios, numele cârtiței rămânând o enigmă până când agentul de teren Ricki Tarr (Tom Hardy) își face apariția, în mod neașteptat. Acesta le povestește că, în timp ce lucra sub acoperire în Turcia, Ricki s-a îndrăgostit de o femeie măritată, Irina (Svetlana Khodchenkova), care pretindea că posedă informații de o importanță crucială. Această istorisire îl ajută pe Smiley să reducă cercul suspecților la cinci nume. Aceștia sînt ambițiosul Percy Alleline (Toby Jones), pe care Smiley l-a numi „Tinker”, alunecosul arogant Bill Hayden (Colin Firth), numit „Tailor”, loialul Roy Bland (Ciaran Hinds), numit „Soldier”, înfiptul Toby Esterhase (David Dencik), numit și „Săracul”, dar și… Smiley însuși. De aici încolo citiți voi.

 

Tinker, Tailor, Soldier, Spy”, tradus „Un spion care ştia prea multe” este adaptarea pentru marele ecran a romanului lui John le Carré. Thrillerul este regizat de Tomas Alfredson, iar adaptarea scenariului le aparține lui Bridget O’Connor și Peter Straughan. Filmul a primit 11 nominalizări la premiile BAFTA 2012, inclusiv pentru cel mai bun regizor, cel mai bun film, cel mai bun actor (Gary Oldman), cel mai bun scenariu adaptat și a avut 3 nominalizări la premiile Oscar 2012: pentru cel mai bun actor într-un rol principal (Gary Oldman), cel mai bun scenariu adaptat și cea mai bună coloană sonoră original (Alberto Iglesias). Filmul strânge o pleiadă de mari actori, așa cum i-am nominalizat mai sus.

 

John Hurt are un palmares remarcabil și l-am văzut în filme ca: Alien, Expresul de la miezul nopții, Rob Roy, V for Vendetta, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, seria de filme Harry Potter și seria Hellboy. Este cunoscut și pentru mai multe roluri shakespeariene. Hurt a primit nenumărate premii și distincții pe parcursul carierei printre care trei premii BAFTA și un premiu Globul de Aur, cu șase, respectiv două nominalizări. A fost nominalizat inclusiv la două premii Oscar. De remarcat că scena finală a personajului său din Alien a fost rejucată de Hurt în parodia S.F., Spaceballs, scena fiind considerată una din cele mai memorabile din istoria cinematografiei.

 

Gary Oldman a avut o apetență pentru rolurile de personaje negative. A jucat în filme precum Sid and Nancy, Prick Up Your Ears, JFK, Dracula, True Romance, Léon, Al cincilea element, The Contender, seria Harry Potter în rolul lui Sirius Black, seria Batman, dar și filme precum Prietenii tăi sau Fallen Angels. Este deținătorul unui premiu Oscar și al unui premiu Emmy.

 

Benedict Cumberbatch este un actor cunoscut pentru rolul lui Alan Turing din The Imitation Game, pentru care a fost nominalizat la Premiile Oscar, Globul de Aur, BAFTA și altele la categoria cel mai bun actor. Un alt rol pe care recreat în mod remarcabil este cel de Sherlock Holmes în seria Sherlock sau cel de Stephen Strange în filmul din seria Marvel, Doctor Strange.

 

Tom Hardy își face debutul în cinematografie în 2001, în filmul despre Operațiunea Mogadishu, Black Hawk Down, regizat de Ridley Scott. Acesta a fost nominalizat la Oscar pentru rolul lui din filmul The Revenant. Mie mi-a plăcut în rolul lui James Keziah Delaney din seria Taboo.

 

Colin Firth s-a consacrat ca actor atunci când l-a întruchipat pe Mr. Darcy în Mândrie și prejudecată, adaptarea cinematografică a romanului lui Jane Austen, în 1995. În 2011 ia premiul Oscar pentru cel mai bun actor în filmul Discursul Regelui – The King’s Speech. Îl gasim jucând și în: Pacientul englez (1996), Shakespeare îndrăgostit (1998), Fata cu cercel de perlă (2003), Pur și simplu dragoste (2003), O poveste de Crăciun (2009), Dorian Gray (2009). 

 

Pe lângă aceștia mai sunt mulți de nominalizat și de analizat, însă consider că aceștia sunt suficienți pentru a vă provoca să vedeți filmul, după ce citiți cartea.

 

MARIUS  MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro