TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – The Last Kingdom. Ultimul Regat. Poveștile Saxone.

De data aceasta am să încep cu sursa: veţi găsi pe Netflix 4 sezoane din serialul Ultimul Regat (The Last Kingdom), fiecare corespunzând unei cărţi din seria intitulată „Poveştile saxone”. Cărţile sunt scrise de Bernard Cornwell şi reprezintă o cronică a istoriei medievale a Angliei, ce începe cu domnia lui Alfred cel Mare. (Seria de cărţi a apărut ca supliment săptămânal al ziarului „Libertatea”, la un preţ modic.)

Povestea este cea a nobilului Uhtred ot Bebbanburg, personaj imaginar pe care autorul îl plasează drept martor sau participant la evenimente istorice (reale) începând cu secolul al IX-lea. Acesta este luat prizonier de danezi, însă este crescut ca şi cum ar fi unul de-al lor. Acțiunea pare a fi un spin-off al seriei ”Vikingii”, personajul Uhtred fiind fiul adoptiv al regelui Ragnar Lodbrok. Rege danez faimos, Ragnar  este războinic de poveste ca membru al dinastiei Yngling  și personaj îndrăgit de serial produs de History Channel.

Serialul nu urmează riguros firul epic al romanelor – sau cel puțin primele două sezoane nu îl urmează, mai departe nu mă pot pronunța, pentru că am citit doar primele două cărți. Atât în carte, cât şi în film, avem de savurat nişte scene de bătălie excepţionale, bine descrise sau bine regizate, după caz. În film, producătorii nu se zgârcesc şi folosesc un număr mare de figuranţi, generând armate mari, confruntările dintre ele fiind pe măsură. 

Filmările au avut loc în Ungaria, lângă Budapesta, la Korda Studios. Marea majoritate a actorilor sunt tineri și necunoscuți. Producătorii au ales actori europeni, neconsacrați în lumea filmului. Seria istorică şi de aventură este despre datorie şi devotament, măreţie şi curaj şi toate sunt văzute din perspectiva nobilului a cărui loialitate este împărţită între vechile tradiţii şi religii şi creştinismul în curs de statalizare. 

Biserica creştină nu este iertată de autorul cărţii şi, implicit, nici de autorii scenariului, aducându-se în mod ciclic în discuţie abuzurile făcute în numele domnului Isus Christos, dorinţa de putere a episcopilor şi creştinarea cu forţa sabiei şi a focului a unor întregi comunităţi. Sunt totuși prezentați şi preoţi cucernici, ce reprezintă adevăraţii ostaşi ai creştinătăţii. 

Un personaj aparte este regele Alfred al Wessex-ului, un lider cu educaţie bisericească şi care nu a fost un luptător cu sabia, care însă s-a folosit din plin de tehnicile romane de construcţii, dar mai ales de cele de război. Atât în carte, cât şi în film, acestea sunt atât de bine zugrăvite, încât nu s-ar zice că romanii au plecat vreodată din Anglia. Alfred reformează statul în acest sens: reorganizează armata, marina, justiția și educația. La ordinul său, cărturarii vremii scriu Cronică anglo-saxonă unde sunt notate principalele evenimente ale domniei. Redactarea cărții este bine evidențiată în serial prin utilizarea cancelariei regale ca spațiu de desfășurare a unor scene sau cadre.

Un personaj aparte este însuşi Castelul Bebbanburg, o construcţie situată pe coasta de nord a Angliei, în regiunea Northumberland, iniţial o aşezare celtă fortificată, ulterior transformată într-o fortăreaţă de piatră. Acest castel a fost loc de filmare pentru multe filme, printre care enumerăm El Cid, Becket, Elizabeth, Macbeth. Castelul reprezintă marota vieţii personajului principal, Uhtred, care-l ţine legat de regii Angliei şi îl transformă în „Ucigaşul de danezi”.

Chiar dacă sunt patru sezoane, pelicula nu plictiseşte, fiecare episod în parte fiind o aventură în sine și conturând, în final, frânturi din viaţa lui Uhtred. Chiar este de citit și de văzut!

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro