TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Sean Connery – Omul care voia să fie rege

„Nu am găsit niciun loc pe Pământ  unde să-mi doresc să stau tot timpul. Partea cea mai bună a vieții mele se petrece atunci când sunt în mișcare. Mereu am dor de ducă.” (Sean Connery)

 

Tableta de astăzi este un mic omagiu celui care a fost Sean Connery. El a devenit cunoscut pentru rolul din seria cu James Bond. Primul din această serie este Dr. No şi a apărut în 1962. Sean Connery joacă în această serie în alte şase filme până în 1983. Urmează o perioadă în care îşi arată talentul sub bagheta unor regizori celebri ca: Sidney Lumet în Crima din Orient Express şi Colina, Richard Attenborough în Un pod prea îndepărtat, Peter Hyams în Satelitul corupției, John McTiernan în Vânătoarea lui Octombrie Roşu şi Vraciul din jungle, Jerry Zucker în Cavalerii mesei rotunde, Steven Spielberg în Indiana Jones și ultima cruciadă, Fred Schepisi în Casa Rusia.

 

Am ales să evidențiez câteva dintre rolurile sale, întrucât le consider demne de a fi luate în seamă separat, cu recomandare de a vedea sau revedea filmele: Nemuritorul unde îl interpretează pe Ramirez (regizor Russell Mulcahy), Numele trandafirului în care îl personifică pe William of Baskerville (regia lui Jean-Jacques Annaud), precum și Marele Jaf al Trenului, scris şi regizat de Michael Crichton. Nu pot să nu menţionez rolul de mentor făcut în filmul În căutarea lui Forrester a lui Gus Van Sant. Chiar dacă acestea sunt preferatele mele, între rolurile lui Sean Connery, el primeşte Premiul Oscar pentru rolul lui Jimmy Malone din Incoruptibilii, regizat de Brian De Palma.

 

Filmul pe care îl găsesc potrivit pentru a-l omagia este, însă, Omul care voia să fie rege, o ecranizare a nuvelei omonime scrise de Rudyard Kipling. Nuvela a fost publicată inițial în The Phantom Rickshaw and other Eerie Tales de către A. H. Wheeler & Co din Allahabad în 1888. Povestea are la bază aventurile lui James Brooke, un englez care a devenit primul Rajah alb al statului Sarawak din Borneo. O sursă de inspirație au constituit-o călătoriile aventurierului american Josiah Harlan, căruia i s-a acordat titlul permanent de Prinț al Ghorului. Nuvela conține o serie de mai multe alte elemente reale, cum ar fi localizarea narațiunii în Kafiristan, teritoriu aflat în estul Afganistanului, sau aspectul european al majorității locuitorilor acestuia (poporul Nuristani). Firul epic al nuvelei ne prezintă aventurile a doi foşti soldaţi britanici în India care ajung regi în Kafiristan, acest teritoriu îndepărtat al Afganistanului. Unul dintre personaje este chiar autorul care este martor şi, apoi, povestitor al aventurilor celor doi.

 

În filmul realizat în 1975 în Technicolor şi regizat de John Huston, Sean Connery este Daniel Dravot, Michael Caine este Peachy Carnehan, iar Christopher Plummer îl interpretează pe Rudyard Kipling. Trei mari actori, conduşi de unul dintre cei mai cunoscuţi regizori şi scenarişti de la Hollywood.

Maurice Jarre compune coloana sonoră a acestui film și, cu această ocazie, aduce muzicieni clasici indieni pentru a participa la înregistrări alături de orchestra simfonică europeană tradițională, amestecând diferite stiluri musicale.

 

Am considerat că este un film demn de a-l omagia pe acest actor, pentru că atât subiectul, cât şi personajul interpretat sunt o oglindă a unui destin împlinit cu bune şi rele, dar mai ales cu un persoanaj aprope nebun şi sigur inconştient. Este un film pe care vi-l recomand pentru subiect, dar şi pentru interpretarea celor trei actori. Totuşi, ar fi bine să citiţi nuvela înainte, mai ales că nu este mare, iar autorul Cărţii Junglei nu se dezice de stilul care l-a conscrat.

 

MARIUS  MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro