ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Pacientul englez

„Murim ascunzând în noi o comoară de amanţi şi triburi,

gusturi pe care le-am înghiţit,

trupuri în care ne-am scufundat şi-am înotat ca în nişte râuri de înţelepciune,

firi în care ne-am urcat ca în nişte arbori,

temeri în care ne-am ascuns ca în nişte peşteri.

Vreau ca toate acestea să-mi fie înscrise pe trup când voi muri.

Suntem istorii comune, cronici comune.

Nu suntem stăpâniţi de nimeni sau monogami în gesturile şi experienţele noastre.

Tot ce mi-am dorit a fost să păşesc într-un asemenea ţinut lipsit de hărţi.”

 (M. Ondaatje)

 

Pacientul englez este un film de război ce încadrează o frumoasă poveste de dragoste, alături de care se conturează și o poveste de spionaj. Filmul spune povestea a patru persoane care se regăsesc într-o vilă abandonată din nordul Italiei în ultimele luni ale celui de-al doilea război mondial. Cartea este scrisă de Philip Michael Ondaatje. Acesta este un scriitor născut în Sri Lanka, care are în prezent cetățenia canadiană și a fost premiat cu Booker Prize. Filmul este regizat de Anthony Minghella și îi are în distribuție pe Ralph Fiennes, Kristin Scott-Thomas, Juliette Binoche și Willem Dafoe.

Pelicula s-a bucurat de un mare succes, câștigând 7 premii Oscar, inclusiv pe cel pentru „cel mai bun film”. Realitatea este că este un film excepţional cu o „densitate” de vedete pe mm2 rar întâlnită în cinematografie (Gluma e că, pe vremuri, multe filme erau pe o peliculă de 16 mm). Probabil că marea majoritate aţi văzut mai întâi filmul şi unii aţi citit din curiozitate şi cartea. Are ritm şi este închegată. Se citeşte singură. Povestea începe în ultimele zile ale campaniei din Italia în timpul celui de-al doilea război mondial, când Hana, o asistentă franceză-canadiană a Corpului Medical al Armatei Regale Canadiene, obține permisiunea unității sale de a se muta într-o mănăstire italiană bombardată, pentru a avea grijă de un muribund, un barbat ars care vorbește engleza, dar nu-și poate aminti numele. Singura posesie a pacientului este o copie a Istoriilor lui Herodot cu note, imagini și amintiri conținute în interior. În curând, li se alătură Kip, un soldat din trupele de geniude religie sikh din armata britanică, care, împreună cu sergentul său, are ca ordin să curețe minele și bombele neexplodate din zonă, inclusiv una din mănăstirea în care stau Hana și pacientul englez. David Caravaggio, un agent al Corpului canadian de informații care a rămas fără degetele mari ca urmare a torturii în timpul unui interogatoriu german, ajunge și el pentru a rămâne la mănăstire. Caravaggio îl interoghează pe pacient, iar acesta  îi dezvăluie treptat trecutul. Pacientul le spune lui Hana și lui Caravaggio că la sfârșitul anilor 1930 explora o regiune din deșertul Sahara, lângă granița egipteană-libiană. Se arată că este cartograful maghiar contele László de Almásy, care cartografia Sahara, ca parte a unei expediții arheologice și de inspecție a Societății Geografice Regale din Egipt și Libia, cu un grup, inclusiv bunul său prieten, englezul Peter Madox. Expediției lor li se alătură un cuplu britanic, Geoffrey și Katharine Clifton, care dețin un nou avion și care vor contribui la eforturile de inspecție aeriană. Dar nu am să continui să dezvălui povestea…

Cel care a scris cartea, pe care v-o recomand cu căldură, a creat o lume veritabilă, pe mai multe planuri. Ralph Fiennes joacă rolul Contelui Almásy, personaj ce a fost inspirat din realitate: a existat cu adevărat un conte maghiar care s-a ocupat cu cartografierea Africii de Nord. Juliette Binoche a luat premiul Oscar pentru rolul asistentei medicale. De altfel, este actrița mea preferată. Kristin Scott Thomas o întruchipează pe frumoasa Katharine Clifton, obiectul poveștii de dragoste. Colin Firth își face antrenamentul pentru Oscar. El îl joacă pe soțul tipic englez, devotat coroanei. Dintre actori îl mai menționez pe neamțul Jürgen Prochnow. Ca de obicei, este arhetipul ofițerului german. Mie mi-a plăcut mult în Dune, în rolul Ducelui Letto. Regizor, producător și co-scenarist al filmului este, după cum spuneam, Anthony Minghella. Alături de „Pacientul Englez” (1996), cele mai importante filme ale lui sunt: „Talentatul Domn Ripley” (1999) si „Cold Mountain”(2003), ca scenarist Truly Madly Deeply (1991), iar ca producător Cititorul (2008). Pentru Pacientul englez a primit (în 1997) Premiul Oscar pentru Cel mai bun regizor. Gabriel Yared este cel care compune coloana sonoră a filmului. Yared este cunoscut mai ales pentru colaborările sale cu regretatul Anthony Minghella. Prima sa colaborare cu Minghella a fost chiar filmul The English Patient. Coloana sonoră a fost foarte apreciată și i-a adus premiul Oscar pentru muizcă originală pe care a compus-o.

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media