ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Mithra, Sol Invictus. Crescut de lupi. Adam, zeul rosu

   „Dacă creștinismul ar fi fost oprit din creștere de vreo boală mortală, lumea ar fi fost mithraistă.” Acest pasaj din Ernest Renan, vechi de aproape un secol și jumătate deja, este una dintre cele mai frecvent citate afirmații din istoria religiilor. O reiau aici doar din cauza lui Ridley Scott. Spre deosebire de alți zei antici, figura lui Mithras e azi aproape absentă din cultura de masă; faptul că, în serialul SF din 2020, Raised by Wolves, vine vorba regulat de adepții mithraismului și de lumea dominată de ei aproape i-a făcut pe istoricii religiilor să scape înghețatele din mîini. Dacă ar ști bietul Renan…!

 

Mithras (I). Teologie pentru soldați

(Cătălin Pavel în Dilema Veche)

 

   Este ceva vreme de când nu prea am mai văzut un film care să mă stimuleze intelectual ca noul serial al lui Ridley Scott, Crescut de lupi. Este un serial SF cu evidente accente ezoterice și cu inspirație din mai toate mitologiile cunoscute. Primele două episoade au fost regizate chiar de Ridley Scott, care este și producător executiv al serialului. Pe scurt, povestea este una post-apocaliptică: într-o societate umană, populația era scindată între atei și mithraici. Se pornește un război devastator ce provoacă exodul spre o planetă ce are toate condițiile prielnice vieții. Exodul este reprezentat de două arce: una a ateilor care trimit androizi cu 12 embrioni și cealaltă este a mithraicilor sau mithraidienilor. Cei doi androizi, Mama (Amanda Collin) şi Tata (Abubakar Salim), aterizează pe o planetă virgină şi îşi folosesc puţinele resurse pentru a creşte embrionii umani. Evident că pelicula propune o luptă între bine şi rău în care cele două forţe oponente sunt extrem de ambigue, ceea ce dă un plus. Nu e nimic rău în a creşte nişte copii într-o lume dincolo de religie, aşa cum nu e nimic rău în a-i educa în spiritul religiei, atâta vreme cât îi îndemni să facă bine. Faptul că motivaţiile niciuneia dintre părţi nu sunt greşite face totul mult mai captivant din punct de vedere moral.

   Serialul este bine făcut din punct de vedere cinematografic și scenariul ajuta mult la acest succes, iar un câștig este jocul actoricesc al Amandei Collin, actriţa daneză pe care noi am cunoscut-o în 2017 într-un alt rol foarte ofertant, cel al partenerei manipulatoare şi pasiv-agresive din drama A Horrible Woman/O femeie îngrozitoare. Collin este foarte bună în rolul Mamei, actriţa trecând cu imensă uşurinţă de la robotic la forţat uman şi de la calm la dezlănţuiri letale. Personajul ei, despre care spunem fără nicio urmă de ezitare că este unul dintre cele mai captivante văzute în ultima vreme, devine o substanţă revelatoare pentru rătăcirile religioase sau de altă natură ale personajelor umane. De asemenea, Travis Fimmel îmbracă iar armura, după rolurile ce l-au consacrat din Vikingii și Warcraft: Originile.

   Pentru a critica, totuși, serialul trebuie să evidențiez că Riedley Scott își etalează și aici „obsesiile” din celelalte filme ale sale, de altfel, toate celebre. Ideea unui spațiu liber de viață conștientă care să ofere posibilitatea dezvoltării umanității apare și în Prometheus, și în Alien.

În același sens este și prezența Android-ului binevoitor și protector până la un punct din Prometheus și Blade Runner 1982. Pentru mine, a apărut un unme nou în cinematografie: Aaron Guzikowski, un scenarist american, cunoscut mai ales pentru scenariul filmului Prisoners din 2013 și pentru crearea seriei de televiziune 2014, The Red Road. Dar, în 2020, el a creat pentru HBO serialul Crescut de lupi. Important este cuvântul „creat”. Aaron Guzikowski, unul dintre cei care au imaginat toată aceasta famtezie, cred că s-a gândit la 5-6 sezoane, așa că, la un moment dat, misterul va fi dezvăluit și un pic trăit. Scena nașterii e demențială, seamană cu cea din Alien cand îi iese creatura din piept.

   Una dintre cărțile de astăzi este Misteriile lui Mithra – De la originea cultului pana la influența religioasă asupra Imperiului Roman scrisă de Franz Cumont și apărută la Editura Herald. Cartea este povestea unei religii ce a pierdut bătălia cu creștinismul, dar care a influențat creștinismul. Este o poveste despre cum, în 300 și ceva de ani, Mithra, Sol Invictus, a deveni zeul favorit în Imperiul Roman. Considerată de specialiști o religie a magilor, a adus noi idei religioase: ideea de Iad și Ceruri, eficacitatea Misteriilor în curațarea de pacate și învierea trupului după moarte, puterea astrelor asupra omului. Practicile sacre ale cultului mithraic au continuat să existe sincretic în ritualurile sărbatorilor creștine, în obiceiurile populare, dar și prin cunoștințele de astrologie.

   Câteva fragmente scot în evidență unele similitudini: „Cei convertiti se considerau purificati de propriile pacate prin ablutiunile ritualice, iar acest botez le usura constiinta de povara grelei lor responsabilitati. Ieseau intariti din aceste agape sacre, care ofereau promisiunea unei vieti mai bune, unde suferintele din aceasta lume isi vor gasi rasplata deplina. Raspandirea uimitoare a mithraismului se datoreaza in mare masura acestor iluzii uluitoare, care ar putea parea ridicole daca nu ar fi atat de profund si total umane.”

   „Membrii acestor modeste societati se considerau posesorii privilegiati ai unui corp stravechi de intelepciune, provenind din Orientul indepartat. Discretia cu care aceste secrete de neinteles erau inconjurate crestea veneratia pe care o inspirau, caci Omne ignotum pro magnifico est, tot ce e necunoscut e grandios.”

   „Cultul lui Mithra presupunea desfasurarea unor ceremonii riguroase, conforme cu liturgica mazdeeana. Ofrandele sacrificiale […] erau precedate sau insotite de obisnuitele libatii cu sucul de Haoma si de recitarea rugaciunilor ritualice, avand intotdeauna o legatura de nuiele sacre in mana.”

   Și pentru că autorul este mai nou și nu este cunoscut am să scriu căteva cuvinte și despre el.

Franz Cumont a fost un apreciat istoric, arheolog și filolog belgian a cărui principală preocupare în cercetare a constituit-o istoria religiilor antichității târzii, cu precadere cea a mithraismului. Și-a desfășurat activitatea de arheolog în situri importante din Pont, Armenia, Siria și zona Eufratului, devenind o autoritate de necontestat în domeniu. În urma acestor cercetări, a rezultat o uriașă cantitate de date și dovezi arheologice legate de religia mithraică.

Ar mai fi de adăugat că părerea mea despre serial este că deteriminantă este perspectiva ateilor din serial și eu am interpretat-o dintr-o perspectiva adamaică sau/și mesianică, în sensul că Adam nu știa altceva decât prezența lui Dumnezeu, iar Iisus Hristos a fost perfecțiunea umanității și nu putea decât să Își ierte păcătoșii.

   Cred că sunt tributar unor lecturi și aici adaug cea de-a doua carte pentru a înțelege mai bine sincretismul noii mitologii din serial. Cartea se numește Adam, zeul roșu, iar autorul este celebrul Robert Ambelain. Traducerea a fost făcută de prietenul meu, Vlad Sauciuc. Robert Ambelain, unul dintre cei mai importanti ezoteristi francezi din a doua jumatate a secolului XX, s-a nascut la Paris, pe 2 septembrie 1907. Un aspect important al bogatei sale cariere de ocultist practicant îl constituie cele peste patruzeci de cărți scrise, care acoperă toate domeniile ezoterismului occidental, de la astrologie la tarot, divinație, înalta magie, teurgie, taumaturgie, Cabala ori alchimie. A studiat Biblia si gnoza, dar a publicat și o serie de lucrări despre istoria mai puțin cunscută a Frantei. Printre volumele pe care le-a semnat în ultimii ani de viata se numară La géomancie chinoise (1991), Retour à Samarkande. L’ancienne astrologie arabe (1993), Retour à Alexandrie. L’astrologie mondiale des Anciens (1994), Le secret d’Israël (1995). 

   Adam, zeul roșu este o lucrare de tinerețe, în care a autorul își dă măsura erudiției și pune bazele pe care va ridica creația viitoare. Robert Ambelain s-a stins din viata pe 27 mai 1997. Nu am să vă spun multe despre carte pentru că aș deveni spoiler și chiar trebuie să o descoperiți voi, cititorii. Tot ce vă spun este că nu are legătură cu micile recenzii făcute pentru vânzarea lucrării. Așa cum scriam, traducerea aparține prietenului meu Vlad Sauciuc, un erudit și un om cu vaste cunoștințe în domeniile ce l-au consacrat și pe Robert Ambelain. Chiar dacă este medic de profesie, profunda cunoaștere a nuanțelor limbii franceze au adus un plus cărții, existând câteva explicații ele traducătorului ce dezleagă înțelesul textului.

 

MARIUS MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media