ortooxacell kiss2022.gif Flax

TABLETA DE CARTE ȘI FILM – Marius MIHĂLĂCHIOIU – Forrest Gump

Eram în primul an de facultate la București. La început eram un student cuminte și obișnuiam să merg la toate cursurile și la toate seminariile. Prietena mea de atunci m-a convins să chiulim și să mergem la Patria să vedem un film. Nu știu cum, dar s-a strâns un sfert din grupă și ne-am înființat la coada de la casa de bilete. Una dintre colege a început să ne povestească ca a văzut filmul și ca este o prostie cu un idiot care stă pe o banca într-o stație de autobuz, mănâncă bomboane de ciocolata și își povesteşte viața…

 

Am rămas să intru la film doar eu cu prietena mea. Filmul, v-ați dat seama, era Forrest Gump. Filmul a primit, la câteva luni după ce l-am vizionat, câteva premii Oscar. Este ecranizarea romanului cu același titlu de Winston Groom, publicat în 1986.

 

Romanul a constituit baza „inspirațională” pentru film, însă firul epic diferă, dar faptul că autorul cărții este absolvent al  Universității statului Alabama, că a intrat în serviciul militar, în 1965, perioadă în care a servit între anii 1965 – 1967, cu gradul de căpitan și că a participat la Războiul din Vietnam, își pune amprenta asupra scrierii și este bine contextualizat în film.

 

Winston Groom împreună cu Duncan Spencer au fost nominalizați la premiul Pulitzer pentru romanul „Conversații cu dușmanul”. Eric R. Roth este scenaristul care a adaptat cartea pentru film, el a fost nominalizat de cinci ori pentru premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat – pentru Forrest Gump, The Insider, Munchen, The Curious Case of Benjamin Button și A Star Is Born – câștigător pentru Forrest Gump. Între 2013-2017 a fost producător executiv și scenarist pentru unele episoade din House of Cards. Filmul a fost regizat de Robert Zemeckis. Coloana sonoră îi aparține lui Alan Silvestri. Acesta l-a cunoscut pe regizorul de film Robert Zemeckis, atunci când cei doi au lucrat împreună la filmul lui Zemeckis Idilă pentru o piatră preţioasă (Romancing the Stone – 1984). De atunci, Silvestri a compus muzica pentru toate filmele lui Zemeckis, inclusiv trilogia Înapoi la viitor (1985–1990), Who Framed Roger Rabbit (1988), Tinereţe veşnică (Death Becomes Her – 1992), Forrest Gump (1994), Contact (1997), Naufragiatul (Cast Away – 2000), The Polar Express (2004), Beowulf (2007), A Christmas Carol (2009), Zborul ( Flight – 2012) și The Walk (2015). 

 

În anul 1995 filmul a avut 13 nominalizări pentru premiul Oscar și a câștigat premiul pentru cel mai bun film, pentru cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu adaptat, cel mai bun actor în rol principal. Trebuie să menționez că Tom Hanks face un rol de excepție, care aduce un plus mare filmului. Recunosc că cel mai mult mi-a plăcut scena în care personajul principal declanșează „Afacerea Watergate”, deranjat fiind de lumina de la lanternele celor de la serviciul secret.

 

Personajul secundar este interpretat de Gary Sinise, rol pentru care a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor, pentru rolul său ca Lt. Dan Taylor, personaj mai aproape de cel din carte. Când vorbim de acest actor nu se poate să nu aduc aminte că în 1992, Sinise a regizat și interpretat rolul lui George Milton în ecranizarea de succes a nuvelei Oameni și șoareci scrisă de John Steinbeck.

 

Recomand și cartea, dar și filmul care sunt ca două perspective ale istoriei americane din secolul trecut.

MARIUS  MIHĂLĂCHIOIU este absolvent de Drept, a învățat la… Carabella târgovișteană, e iubitor de literatură și de film…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media