SHAKESPEARE UNDERGROUND sau „Visul lui Fundulea”

SÂMBĂTĂ 7 şi DUMINICĂ, 8 FEBRUARIE, ORA 19.00, SALA MARE

Shakespeare… Marele dramaturg al marilor actori. Shakespeare… autorul marilor tirade pentru marii actori. Ei bine, Shakespeare e precursorul (și) al teatrului underground. Da, da, citiți bine. Shakespeare și „underground”-ul!!?? Ei bine, prin secolele XVI-XVII trupe de artiști mai amărâți jucau prin cârciumi tot felul de mistere, scenete, improvizații mai mult sau mai puțin politice. Pentru câțiva bănuți și o cană cu bere acești… actori(să le zicem așa) compuneau tirade, dialoguri pentru a desfăta clienții care nu ajungeau la Teatrul Globe sau la alte teatre ce funcționau pe vremea aceea. Shakespeare umbla peste tot în căutarea subiectelor, actorilor și a băuturii, probabil. Așa a ajuns să-i vadă la „lucru” pe Fundulea, Gutuie, Botișor, Flaut, Subțirelu… Parcă ați mai auzit de numele acestea. Ei sunt actorii cărora Shakespeare le-a oferit nemurirea aruncându-i în ”Visul unei nopți de vară”. O mână de oameni cu diverse meserii (țesător, cârpaci de foale, tâmplar și cine mai știe ce) se adunau și, pe baza unor vechi legende sau povești, se apucau să însăileze tot felul de producții „teatrale” cu care sperau să gâdile urechile simandicoase ale celor de la curte. Dacă au reușit sau nu, istoria nu ne spune. Shakespeare însă a spus-o. Cu UMOR.
„Prea trista comedie și prea tragica moarte a lui Pyram și-a Thisbeii” își intitulează meșterii de mai sus „producția” pe care speră să o aducă în fața curții. Cu icnete, poticneli, sperieturi, cu decoruri și costume improvizate din te miri ce ei reușesc să ducă la bun sfârșit acest „proiect” și să provoace toate stările posibile și -mai ales- imposibile în rândul audienței.
Liviu Cheloiu, Sebastian Bălășoiu, Maria Nicola, Ioana Farcaș Grigoriu și Corneliu Jipa vor aduce în fața dumneavoastră un vis mai mic din marele vis care e „Visul unei nopți de vară”.
Improvizație, tragedie, lupte seculare, pirotehnie din felinare, halbe de bere și un decor mirobolant cu costume falaminoase vă vor aduce încântarea în… „Visul lui Fundulea”! După Shakespeare… mult după Shakespeare.
(prezentare de Puiu Jipa)

Distribuţia: Puiu JIPA, Liviu CHELOIU, Ioana GRIGORIU, Maria NICOLA, Sebastian BĂLĂŞOIU

Nu mulţi sunt cei care se încumetă să-l „remixeze” pe Shakespeare, cu toate că Shakespeare însuşi aplică pentru prima oară un astfel de tratament textelor sale şi lumii teatrului în general, folosindu-se de tehnica „teatrului în teatru”. Căci, în fond, despre asta este vorba în „spectacolul” pe care îl pregătesc meşterii, în frunte cu Fundulea, în „Visul unei nopţi de vară” – un remix, o parodie genială a tragediei clasice, a stereotipurilor teatrale şi a celebrului orgoliu actoricesc. În „Visul lui Fundulea”, intenţia parodică a lui Shakespeare este preluată şi dusă „până în pânzele albe”, devenind o altfel de redare a poveştii iniţiale, din perspectiva lui Fundulea cel Măgar, a meşterului plin de sine şi tăntălău, cu vise de vedetă şi de mare regizor, mereu bine intenţionat în ignoranţa lui. Comicul shakespearian este lăsat să se desfăşoare în întregime, să preia controlul asupra întregii poveşti şi întregului spectacol, într-o explozie de hilaritate care l-ar face mândru până şi pe Puck.

 

 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro