ortooxacell kiss2022.gif Flax

SCRUM DE SECOL – Adrian CIOROIANU – De azi, de ieri…

  1. Zăpezi, tradiție, patrimoniu

Una dintre cele mai frumoase biserici cu valoare istorică pe care le puteți vedea în România este cea din Ieud  – așa numita Biserica din Deal, din Maramureșul istoric (de secol XIV, în aria văii Izei). Capodoperă printre bisericile de lemn (în acest caz de brad), cea din Ieud este pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Accesul este lesne, pe drumurile dintre Vișeu  și Sighet, doar că problema este drumul de circa 9 ore, cu mașina, dintre București și Vișeu…

Un ansamblu uluitor este cel de la Bârsana, în aceeași zonă istorică. În acest autentic muzeu în aer liber, Biserica Bârsana (de secol XV) este și ea parte a Patrimoniului UNESCO. În fine, la celalalt capăt al Maramureșului, spre Est, pe drumul spre Suceava, după un peisaj de iarnă ca in cărțile poștale, se află Biserica din Pasul Prislop, mult mai nouă decât cele de mai sus, dar aflată și ea într-un peisaj la înălțime din toate punctele de vedere.

Capitole de  Istorie, fiecare, în toată regula!

 

  1. De acum câțiva ani…

 

    O seară de noiembrie… Un român oltean francez care a cucerit lumea… Am fost în „Atelierul Brâncuși” de la Centre Pompidou, Paris, cu ghidajul special al doamnei Doina Lemny – specialista Brâncuși a locului – și cu istoricul de artă Gabriel Badea-Päun. Brâncuși este singurul artist care are atelier refăcut într-un mare muzeu de artă modernă francez! Asta spune ceva… In acele zile, acolo, expoziția artistului Mircea Cantor e la mare onoare!

Despre o carte „Pentru gloria țării și înflorirea României socialiste, înainte!” (redau din memorie…) spunea comandantul de grupă, detașament sau unitate etc. „Tot înainte!”, răspundeau ceilalți pionieri. Iar generația bunicilor mei și ai noștri, când auzea lozinca, adăuga inevitabil: „Da, tot înainte era mai bine!”. Cam la asta se poate reduce teoria demografică a comunismului! A fost o plăcere să scriu prefața unei astfel de cărți…

    O știre…  În anul 1983 „IRA a pus la cale un amplu complot pentru asasinarea Prințului Charles, a Prințesei Diana și a membrilor trupei Duran Duran în timpul unui concert de la Teatrul Dominion din Londra. Bateristul trupei, Roger Taylor, a vorbit pentru prima dată despre această conspirație. Din fericire omul care a fost responsabil cu plantatul bombei era un informator de poliție și nu a setat detonatoarele”. Oh la la! Dacă s-ar fi întâmplat, asta i-ar fi traumatizat inclusiv pe adolescenții din România lui Ceaușescu! Întotdeauna am fost de părere că pop-rockul e parte din istoria secolului XX! Iată o dovadă…

   Altă știre Puțină lume, din păcate, știe… Chiar și în România (sau mai ales…), puțină lume știe că țara noastră, prin Institutul Cultural Român, dă anual un premiul internațional pentru literatură, jurizat de un juriu internațional, premiu care în anii precedenți a onorat scriitori din Canada, Cehia, Chile, Haiti, Maroc, Tunisia, Vietnam etc. Desigur, nu e chiar Nobel-ul – dar aceasta nu este un motiv pentru a nu ne interesa! Am participat la colocviul prilejuit de ediția 2016 a acestui premiu, ajuns atunci la a XI-a ediție, totuși!

ADRIAN CIOROIANU este profesor universitar, reputat istoric, jurnalist, eseist și un important om politic; a fost ambasador al României la UNESCO și este manager al Bibliotecii Naționale a României…

 

Distribuie:

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media