RESTITUIRI – Ioan N. RADU – Oameni de ieri și de azi ai Dâmboviței

Scriam, cu câțiva ani în urmă, despre un OM pe care-l știam în orașul nostru dintotdeauna și pe care îl cunoșteau zeci de generații ale Târgoviștei. Profesorul Ioan N. RADU, campion mondial, dascăl de elită, profesor înțelept, conducător al școlii dâmbovițene… Scriam, deci, „gânduri despre un foarte tânăr prieten”… Acum, Domnul Profesor e într-o lume mai bună și, cu siguranță, îi învață pe îngeri să construiască rachetomodele, pe care le lansează în fiecare zi, acolo, în rai… Am în arhiva mea de suflet mai multe articole despre oameni de ieri și de azi ai Dâmboviței noastre, scrise cu migală și pasiune de dragul meu prieten, pe care, iată, le restitui aici, în fiecare săptămână… (Ionuț  Cristache) 

 

Oameni de ieri și de azi ai Dâmboviței

 

   Azi despre  profesorul Niculae Abramescu… În anul 2012, Primăria Municipiului Târgovişte a lansat o binevenită şi  inspirată monografie „Enciclopedia oraşului Târgovişte”, ediţia a II-a revăzută şi adăugată, la Editura Bibliotheca, elaborată de un grup de personalităţi târgoviştene. În urma îndemnului primarului Gabriel Boriga, făcut în „Argumentul”  lucrării,  că orice carte de acest gen este perfectibilă, credem că propunerile venite din partea cititorilor sunt binevenite. În acest sens, s-a constatat că pe primele două poziţii la litera A sunt prezentaţi remarcabilii medici Mihai Abramescu – medic specialist şi primar gastroenterolog şi Niculae Abramescu – medic specialist şi primar pneumoftziolog, ambii de la Spitalul de Urgenţă al Judeţului Dâmboviţa. Frumoase prezentări, dar documentarea nu a fost dusă până la capăt, fiindcă în cadrul familiei Abramescu există şi alte personalităţi ce trebuiesc evidenţiate. Ne gândim la profesorul Niculae Abramescu care a conceput şi editat cele mai bune manuale de matematică pentru liceu si universitate tipărite în limba română, din prima jumătate a secolului al XX-lea. A scris mult, din dorinţa de a contribui la ridicarea conţinutului știinţific matematic în România. Este unul dintre merituoşii noştri geometri, formaţi sub influenţa lui Gheorghe Ţiţeica.

   Niculae Abramescu s-a născut la Târgovişte, la 31 martie 1884, ca fiu al preotului Abramescu,  ce a slujit la Biserica Lemnului. A urmat şcoala primară şi liceul în oraşul natal, remarcându-se ca unul dintre cei mai harnici elevi corespondenţi la „Gazeta matematică”. Studiile universitare şi le-a făcut la Bucureşti, la Facultatea de Știinţe, secţia Matematică, unde a fost coleg cu viitorul matematician Traian Lalescu şi student al marelui matematician român Gh. Ţiţeica, de la care a preluat respectul pentru rigoarea ştiinţifică şi eleganţă în expunerea  problemelor de matematică.

    La 20 de ani, în 1904, a fost numit profesor suplinitor în învăţământul secundar, la Ploieşti, apoi mutat la liceul „August Treboniu Laurian” din Botoşani, Mai târziu a fost numit profesor titular la Liceul „Vasile Alecsandri” din Galaţi, unde a profesat până în vara anului 1919.  A fost un pedagog desăvârşit, reuşind să sprijine orice talent matematic, îndemnându-1 spre a colabora la „Gazeta matematică” sau spre  diferite facultăţi. În noiembrie 1919, Gheorghe Ţiţeica i-a recomandat pe doctorii în matematică Aurel Angelescu şi Gheorghe Bratu, ca profesori şi pe Abramescu pentru postul de conferenţiar la Universitatea din Cluj. Aceşti trei matematicieni au format un nucleu în jurul matematicianului Dimitrie Pompeiu, directorul seminarului clujean  de  matematici.

   La Cluj, Abramescu a redactat şi editat tot felul de cursuri de matematiă pentru studenţi şi a înzestrat biblioteca universităţii cu peste 1 000 de cărţi de matematică în limbi străine şi colecţii de  periodice  matematice. In iulie 1921 şi-a trecut doctoratul în matematică la Bucureşti, cu o teză  privind Sistematizarea teoriei polinoamelor ortogonale. Lucrarea nu a fost publicată. După luarea doctoratului, începe adevărata activitate de  matematician a lui Abramescu, prin publicarea de memorii şi note originale de matematică, în numeroase publicaţii internaţionale şi din ţară. La 1 octombrie 1926, Niculae Abramescu a fost numit profesor titular de geometrie descriptivă şi infinitezimală, calitate în care a funcţionat până la 1 noiembrie 1938. După această dată, a fost încadrat profesor de geometrie la Universitatea din Cluj, unde a funcţionat până în 1947. La Universitatea din Cluj, Abramescu a predat: completări de geometrie elementară, geometrie analitică, mecanică (în cadrul cursului de matematici generale), algebră superioară, geometrie descriptivă, geometrie pură infinitezimală şi superioară, geometrie neeuclidiană, geometrie vectorială. Cursurile ţinute la Universitate erau metodice, atrăgătoare, urmărite cu interes şi plăcere.

   Domeniul important în care a creat Abramescu este cel al manualelor didactice de matematică destinate liceului sau facultăţilor, care datorită limpezimii stilului, profunzimii de idei, tratării nuanţate şi gradate, au fost folosite timp de 40 de ani în învăţământul mediu şi au însemnat un mare succes de editură. A publicat 24 de Lucrări didactice şi diverse , din care pentru liceu – 14 (singur -12 şi în colaborare – 2).S-au remarcat cunoscutele sale Lecţiuni de geometrie analitică, pentru clasa a VllI-a reală, care au servit ca manual de bază, din  1907 şi până în 1928,  Curs de algebră superioară, pentru clasa a VlII-a reală, apărut în mai multe ediţii, Formule pentru geometria triunghiului şi Trigonometrie, pentru  clasa  a  VI-a reală. De reţinut și cele 12  ediţii de Astronomie, pentru clasa a VII-a de liceu şi Mecanică, pentru clasa a VII-a, secţia ştiinţifică, trei ediţii, din 1940. Celelalte 10 Lucrări didactice au fost  destinate studenţilor de la Universitatea din Cluj. Este de reţinut că lucrarea care l-a consacrat în acest domeniu, cu un deosebit aport ştiinţific şi didactic, a fost: Lecţiuni de geometrie analitică, care cuprinde şi o introducere elementară în studiul analitic al geometriilor neeuclidiene. Era prefaţată de G. Tiţeica şi a fost recenzată de matematicianul A.Buhl.

   O altă lucrare valoroasă a lui Abramescu este Lecţiuni de geometrie pură infinitezimală, editată tot la Universitatea din Cluj şi având prefaţa scrisă de distinsul matematician francez Maurice d’Ocagne. Această lucrare a fost anunţată la apariţie şi  în  „Comptes  rendus des  seances  de  l’Academie  des Sciences de Paris”. Lucrările de Geometrie afină  sunt citate în volumul lui P.A. Şirokov, intitulat  Affinnaia differenţialinaia gheometria, Moscova, 1959.

A fost colaborator şi redactor la „Gazeta matematică”, unde, după cei patru redactori principali ai acestei reviste, Ion Ionescu, Andrei G. Ioachimescu, Gheorghe Ţiţeica şi Vasile Cristescu, urma Nicolae Abramescu şi ca vechime, şi ca activitate. La capitolul lucrări publicate, statistica ne arată că au fost elaborate 52 de  memorii şi note matematice în limbile română, franceză, italiană şi germană. Astfel, la „Gazeta matematică” a publicat 43 de articole mai importante de matematici elementare şi superioare, la  „Revista matematică din Timişoara” – 7 articole şi la „Buletinul cercului de studii al Şcolii superioare PTT“ – 5 .

   Abramescu a fost membru la Societatea română de ştiinţe, la „Gazeta matematică”, membru titular la Academia de Ştiinţe din România, la Societatea de ştiinţe din Cluj, la Societatea matematică din Franţa, la Circolo matematico di Palermo, la Deutsche Mathematiker Vereinigung, membru referent la Mathematical Reviews şi la Zentralblatt fur Mathematik.

   Niculae Abramescu a decedat la 11 februarie 1947, fiind înmormântat la Cluj.

 Ioan N. RADU a fost singurul campion mondial din istoria Târgoviștei, un pasionat cercetător în domeniul astronauticii, autorul unui număr impresionant de lucrări în domeniu, un spirit mereu tânăr și dascăl de „Carabella”… 

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro