ortooxacell kiss2022.gif Flax

PLAYBOOK – Gabriel ENACHE – Structuri ale realității

Clovnul, de Iulian Ciocan, Editura Polirom

   Realitatea își face vizibile nenumăratele sale forme și stări în cuvintele literaturii, în propozițiile pe care ele le construiesc și în care reușesc să aștearnă toate aceste structuri și toate formele cuprinzătoare ale fiecărei siluete care se lasă așezată în ele făcându-și astfel cunoscute și văzute tiparele în care contururile așa desenate le lasă să se vadă, le face să le fie înțelese desenul și fiecare mișcare ce urmează să le conțină și să le exprime.

 

  

   Iulian Ciocan se folosește de fiecare dintre aceste reprezentări pe care realitatea i le pune la îndemână, pe care întâmplările care o corporalizează și care sunt așezate în trecutul și în prezentul ei i le așterne în fața privirii pentru a le vedea, pe care le conține și pe care își construiește fiecare scenă prin care le redă cu ajutorul și împreună cu personajele întâlnite și mai apoi mutate în cuvintele prozei sale. Fiecare dintre personaje și fiecare stare a poveștilor lor se delimitează, se separă și lasă să se vadă fiecare lumină a clarității în care sunt puse, fiecare decor în care sunt așezate și fiecare poveste care le conține pe toate în întregime împreună cu fiecare detaliu alăturat și încorporat întregului pe care el le-a creat.

Ca să-și mai umple cumva timpul și să mai domolească puțin singurătatea, Veniamin Bîrliba se ducea uneori în dendrariu împreună cu amicul Serioja Varzari, un coleg de generație cu obrajii scofâlciți și cu gura știrbă, un fumător înrăit. Hrăneau acolo veverițele jucăușe, jucau șah cu frunțile încrețite de cugetare adâncă, având aerul că soluționează o problemă fundamentală a omenirii…

   Clovnul amestecă în paginile sale toate aceste forme și structuri ale realității și le face să se transforme în secvențe perpetue, în frame-uri care țin în fiecare moment al desfășurării și al arătării lor viul, tot ce este reprezentativ pentru această stare și fiecare dintre actele ei, acte care îi alimentează și care îi mențin puterile, dar și fragilitățile încorporate care îi coordonează fiecare gest, fiecare mișcare ce animează povestea și ramificațiile ei, ramificații și pliuri în care sunt așezate evenimentele și momentele în care personajele cărții trăiesc și își fac vizibile fiecare dintre nuanțele care le perfecționează desenul.

Creatura urâtă spumega de furie și, la un moment dat, sângele negru îi țâșni din nas și urechi ca un izvor de munte. Cu toate că i se încrețise pielea de frică, Iulian Boguș rămase nemișcat, uitându-se drept în ochii holbați ai fetusului. Era multă ură în ochii aceia injectați, multă disperare. Dar dincolo de acestea mai era ceva, și acest ceva îl tulbură foarte tare…

   Fiecare poveste prinsă în agrafele cărții lui Iulian Ciocan are în cuprinderile ei așezate și în permanentă creștere și adăugare tipologii care se pun în lumina distingerii, a separării și a clarității care se conturează și o lasă astfel să le facă pe fiecare dintre ele cât mai vizibile posibil, să poată să își arate tot ce se poate vedea, iar mai departe să își dezvăluie acele părți ale interiorului care le conțin cu adevărat, care le scriu și le desăvârșesc fiecare componentă de personaj cu personalitate, de fragment viu al lumii care s-a desprins din cuprinderile aspre ale realității și a reușit să se amestece în cuvintele calde ale prozei, ale literaturii și ale tuturor reprezentărilor, reprezentări care doar ele reușesc să îi umanizeze și să le înțeleagă căderile și mai departe răspunsurile lor.

Mai zăbovi o vreme în albia largă a Instagramului, apoi, când oboseala o doborî, se spălă pe dinți, stinse lumina și se lungi în pat, dar nu putu să adoarmă din pricina croncăniturilor care spintecau obscuritatea de dincolo de geam. În ultima vreme ceva ciudat se întâmpla…

   Clovnul este un fel de încercare a lui Iulian Ciocan de a-și duce personajele în valea plângerii, în zona în care își pot brusc vedea integralitatea existenței lor, întreaga formă și toate aspectele bune, dar și asprimile în care au fost așezate, toate tiparele unice și irepetabile ale vieții, iar mai departe toate acestea le-a ajutat să se mute în aceste povești despre toate aceste trăiri și încercări ale lor de a le înțelege și de a și le asuma, de a și le alătura și de a merge cu ele până la capăt.

O săptămână trecu fără să i se întâmple ceva rău. Însă, când părea că viața își reluase cursul normal, o altă belea îi căzu pe cap…

Iulian Ciocan a reușit să multiplice în poveștile sale o întreagă serie de traversări care precipită și care grăbesc trecerea dintre purgatoriu în infern, fiecare dintre acestea fiind desenată cu minuție și impusă ca experiență proprie irepetabilă, iar mai departe personalizată de firea fiecăruia dintre personajele care a reușit să se așeze în toate aceste desăvârșiri ale lui.

 

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media