PARADIGME DIN POST-IZOLARE – Robert MARIN – Spiritul gregar – Gîndește singur!

Spiritul gregar este un produs al evoluției căruia îi datorăm parțial supraviețuirea noastră ca specie.  Mentalitatea de turmă, ce a asigurat timp de milenii coeziunea grupurilor umane, este astăzi privită cu un oarecare dispreț de majoritatea adepților mișcării „gîndește singur”. Dintr-un punct de vedere mai îngust s-ar părea că au dreptate, multe dintre exemplele de comportament deplorabil ale omului contemporan au ca sursă situații în care suspecții au fost „luați de val”, în care sentimente nobile precum empatia sau solidaritatea s-au dovedit dezastruoase atunci cînd s-au mulat pe idei proaste, propagate prin simpatie în interiorul unui grup identitar. Realitatea este că majoritatea structurilor teoretice pe care le luăm „de bune” sunt mult sub standardul de coerență al paradigmelor științifice pe care le-am lăudat săptămîna trecută. Cel mai des, sub presiunea timpului, înlocuim efortul rațional necesar argumentațiilor solide cu intuiții și bun simț, într-un mecanism interior de confirmare care este foarte indulgent și care ne dă dreptate aproape de fiecare dată (trebuie spus totodată că nu ne putem baza pe rațiune în orice, un astfel de instrument folosit cu amatorism poate fi mai nociv decît intuiția). Pentru că în general mereu suntem de acord cu noi înșine, nu reușim să recunoaștem la timp propriile erori de judecată. „Greșim, dar mai grav este că suntem orbi la felul în care greșim”, spunea Daniel Kahneman. Este unul dintre fondatorii economiei comportamentale. Conform acestei discipline, greșeala nu este doar un nedorit accident, plasat probabilistic într-un cîmp omogen al posibilităților, se pare că de fapt greșim sistematic, repetitiv, fără mari speranțe de a învăța din aceste eșecuri, pentru că suntem mult prea sensibili la motivații eronate. Un exemplu recent de acțiune gregară în interiorul unui sistem teoretic articulat, a fost larg mediatizatul caz „Game Stop”, în care un grup considerabil de oameni simpli, transformați peste noapte în investitori, agregați inițial pe platforma Reddit, au încurcat spectaculos planurile de speculă financiară ale unor veterani de pe Wall Street, reușind simultan să facă și o grămadă de bani pentru fiecare participant la această lovitură dramatică. Nu o să insist pe acest eveniment al cărui deznodămînt final nu este evident la momentul scrierii textului de față (aplicația de trading Robinhood tocmai a blocat posibilitatea utilizatorilor de a achiziționa un anume grup de acțiuni), dar o să mă străduiesc să explic, așa cum l-am înțeles eu, un alt fenomen economic ce se propagă pe fundalul irațional al mentalității de turmă: bula investițională.

Firul epic al desfășurării unei bule investiționale pe piața de capital, atît ca parcurs tehnic, cît și ca angajament emoțional, este după cum urmează:

  1. Faza invizibilă… Este momentul în care investitori inteligenți identifică în piața bursieră niște acțiuni subevaluate față de un potențial economic ascuns celor ce nu urmăresc de aproape trendurile specializate ale pieței. Nimic spectaculos pînă aici, avem doar un interes tehnic din partea unor operatori, de obicei de nișă în plan economic.
  2. Faza conștientizării… Începe cînd evaluarea acțiunilor în cauză se ridică, din punct de vedere al procentului de creștere, peste media pieței, acest moment se numește generic „lansarea”. Creșterea intră pe radarul investitorilor instituționali care preiau analiza operatorilor specializați și o supralicitează. Pentru că astfel de investitori sunt precauți cu evaluările prea volatile, apar de obicei mici fluctuații dar comportamentul general al valorii este promițător.
  3. Faza maniei… Punctul de start al acestei faze este aproape mereu momentul în care ascensiunea respectivei valori surprinde atenția presei, de specialitate și nu numai. În momentul în care toată lumea vorbește de „cel mai bine păstrat secret” începe fuga către „pomul lăudat”. Specialiștii în economie comportamentală descriu aici trei stadii emoționale ce angrenează investitori mari, mici, cu sau fără competențe, spre promisiuni nejustificate de profit, cele trei etape ale deziluziei sunt: entuziasmul, cînd investitorii se conving singuri că potențialul este real, lăcomia, cînd potențialul real nu mai contează ci doar concurența oarbă între investitori, și delirul, cînd nimic nu mai contează. Punctul culminant al ultimului stadiu emoțional, și sfîrșitul etapei maniacale, este marcat de afirmații ca: „avem o nouă paradigmă!”, „viitorul este aici și el arată exact așa!”,„problemele noastre s-au terminat, iată soluția!”.
  4. Faza prăbușirii… Deja investitorii serioși s-au retras, cei rămași înțeleg și ei că au cumpărat un vis. Urmează etapa negării, în care mai sunt eforturi de așa-zisă revenire la normal, apoi etapa fricii, în care deznodămîntul este clar, etapa disperării cînd se pierd cîștigurile de pe întreaga durată a bulei și în cele din urmă capitularea, cu imaginea simbolică a pardoselii sălii de bursă plină de hîrtii aruncate. De aici în colo se poate spera, în cel mai bun caz, la o revenire la media pieței.

În imaginea de mai jos găsiți o descriere grafică a cuvintelor de mai sus.

Privind de la distanță acest proces, capcanele par ușor de anticipat, cu toate astea bulele investiționale se repetă ciclic, mereu alimentate de speranțe sincere ce inevitabil se transformă în tenebroase forme de lăcomie ce apoi, izbite de plafonul limitei speculative, se prăbușesc în lacrimi. Iată o situație în care deși terenul este relativ determinat iar masa critică a jucătorilor este suficient de mare pentru a asigura un grad rezonabil de confort participanților, să „gîndești singur” pare un sfat bun mai ales prin antrenarea spiritului critic atunci cînd ceilalți îl abandonează, toate acestea evident cu asumarea riscurilor de rigoare.

ROBERT  MARIN este absolvent de Arhitectură și de… „Carabellă” târgovișteană.

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro