EDITORIALUL CULTURAL – Gabriel ENACHE – Indagatoris

Forțele timpului

domnului Ion Roiban

Drumurile corpului au învins întotdeauna forțele timpului care a încercat să îl subjuge tiparelor lui, iar lumina i-a călăuzit întotdeauna aceste drumuri ale căutării, dar și împlinirile propuse de bucuria găsirii, a aflării acelui izvor care ține vii toate acestea. Întotdeauna și de fiecare dată prea devreme a fost târziu, fiindcă niciodată nu te aștepți ca o culoare să poată să spună atâtea și întotdeauna realizezi că nu există cuvânt care să aibă și să impună vreo limită. Nimic nu stă sub zodia definitivă a așezării, ci totul este cuprins în puterea de nestăvilit a cuvintelor și a imaginilor care, de la un moment dat încep să se vadă, să se audă și să spună.

Cuțitele bine ascuțite ale durerii taie neobosit în carnea artistului, dar rănile făcute de ele se vindecă una pe alta, se lasă oblojite firesc de căutările lui neobosite și se lasă ascunse în gândurile pe care nu le va face cunoscute niciodată. Vor încerca să se așeze pe acea paletă de unde vor putea fi culese, așternute, spuse prin modurile simple ale așezării culorii în celelalte culori. Acest proces presupune integrarea de care forțele ascunse ale timpului nu se pot apropia și nu o pot afecta.

Nu știu ce să fac cu singurătatea și cu libertatea sunt acele cuvinte care vor forma acel poem care se va scrie în același timp cu toate gândurile care le va înconjura și, totodată, se va actualiza tot timpul și își va desface sensurile ca un evantai cuprinzător. Normele și forțele timpului acaparator se vor opri și se vor închide între granițele gândului care le-a dat numele, în așa fel încât ele să nu poată domina, în așa fel ca ele să fie doar sugerate și să inducă intensitatea necesară puterii creative a artistului de a spune, de a da mai departe, de a transmite și de a înnobila fiecare lume pe care a propus-o contemporanilor lui.

Memoriile ulterioare îi vor așeza toate aceste tulburări și zbateri în alte tipare, mai vizibile și mai pline de toate forțele care le-au împins pe căile impunerii, pe toate itinerariile căutării permanente, iar urmele oboselilor care au marcat toate aceste desprinderi vor fi în continuare necesare și vizibile, vor spune mai departe despre durerile care le-au făcut pentru o vreme vii și bine asumate în carnea lui de artist.

Forțele timpului se vor preda lumii care le-a creat și celei care a îndrăznit să le spună, dar și celei care le-a căutat și le-a așezat în acele tipare din care se vor scurge și vor modela mai departe zbaterea oricărei firi disponibile să le cunoască puterea.

GABRIEL  ENACHE  este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…

 

 

 

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro