ortooxacell kiss2022.gif Flax

PARADIGME DIN POST-IZOLARE – Robert MARIN – Sistemul și resursele comune

Mai întâi câteva observații cantitative despre consumatori. De la inventarea agriculturii numărul oamenilor s-a multiplicat mai mult de 1000 de ori, de la o populație estimată la 7 milioane acum 14000 de ani la aproximativ 7,8 miliarde astăzi. Această creștere a fost spectaculos accelerată în ultimele secole, în anul 1 ar fi existat pe Pământ, ne spun specialiștii în demografie, circa 250 milioane de oameni. Au fost necesari 1600 de ani pentru a dubla acest număr până la 500 de milioane, în următorii 200 de ani, adică până în jurul anului 1800, ne-am dublat din nou până la 1 miliard. Cum am reușit să facem în 2 secole o progresie ce în etapa precedentă a durat 16 secole? Prin câștigarea de noi resurse alimentare odată cu aducerea din „lumea nouă” a cartofului și porumbului și prin densificarea ocupării teritoriilor prin colonizare, în Asia au existat de asemenea condiții care au favorizat creșterea populațiilor. Până în jurul anului 1930 populația globului s-a dublat din nou ajungând la 2 miliarde. Ce reușisem să facem în 2 secole am realizat în 130 de ani, de data aceasta sub auspiciile revoluției industriale. Următoarea dublare, de la 2 la 4 miliarde, a durat doar 44 de ani, până în 1974, iar următoarea dublare, până la 8 miliarde,va fi atinsă în curând. Ne înmulțim în continuare accelerat, dar în ultimele decade, cu o accelerație mai redusă decît în prima jumătate a secolului XX.

Forma asimptotică a unei astfel de transformări face ca interpretarea efectelor să fie practic imposibil de gestionat intuitiv, pentru o înțelegere mai bună sunt necesare eforturi de raționalizare matematică. Schimbarea condiției umane ca problemă cantitativă îi face pe cei conștienți de amploarea modificării să pună sub semnul întrebării teme fundamentale ce în trecut păreau de nestrămutat. Istoricii, economiștii, sociologii, virusologii, sunt printre primii ce contribuie la adaptarea paradigmelor domeniilor de studiu la acest context. În funcție de perspectiva personală interpretarea acestor date poate fi diametral opusă, spre exemplu am auzit atei care sunt convinși de irelevanța unor practici religioase ce au apărut într-o vreme în care eram de 30 de ori mai puțini oameni pe Pământ, simultan am auzit teologi care spun că tocmai pentru că suntem așa de mulți doar practica religioasă poate ocroti individul. Dacă este să arunc și eu o mică îngrijorare pe tema populațiilor, aceasta ar ține de faptul că la nivel global, datorită migrației din mediul rural către cel urban în țările în curs de dezvoltare, ar fi necesară edificarea unui oraș generic de 1 milion de locuitori la fiecare 5 zile de acum până în 2050. O astfel de sarcină, care se manifestă indiferent de opinia noastră în domeniu, pare o misiune cam dificilă pentru competența și capacitatea de efort a oamenilor de astăzi.

Creșterea spectaculoasă a numărului de consumatori este dublată de creșterea cantitativă a consumului per individ, toate acestea în condițiile în care pământul, oceanele, atmosfera, nu s-au mărit. Joel Eprhraim Cohen (profesor pe tema populațiilor la Universitatea Rockefeller din New York și la Earth Institute de la Universitatea Columbia) adună principalele tipuri de posibile soluții în gestiunea viitoare a resurselor în următoarele trei categorii de bază.

1. „O plăcintă mai mare” (a bigger pie)

Cu speranțe ample în posibilitățile de dezvoltare tehnologică a umanității îi avem pe cei ce favorizează investiții masive în cercetare pentru ca în viitor să putem genera cu consumuri mai mici cele necesare unui număr mai mare de oameni. Acest efort presupune printre altele subvenții și tratamente preferențiale pentru promisiuni tehnologice ce țintesc către soluții ecologice sustenabile. Așa că puteți să priviți discursurile vest europene verzi, inclusiv cele din Parlamentul European, ca pe niște acte de optimism într-un viitor în care putem încăpea cu toții.

2. „Mai puține furculițe” (fewer forks)

Aparține celor sceptici în legătură cu apariția iminentă a unui salt tehnologic care să rezolve problema consumului de resurse, aceștia sunt de părere că ar trebui să avem în primul rând în vedere numărul consumatorilor. Nu vă imaginați aici mari programe de eugenie și control al populației, lucrurile care se discută, cel puțin în mod transparent, țin de emanciparea femeilor, de sprijinirea drepturilor reproductive prin distribuția eficientă la scară globală a educației și contraceptivelor. Știați de exemplu că statistic peste jumătate din sarcini sunt neplanificate? Acest lucru este valabil la nivel global incluzând țările dezvoltate. „Mai puține furculițe” este o abordare justificată printr-o creștere a „calității umane” în detrimentul numărului de oameni.

3. „Maniere mai bune” (better manners)

De obicei adoptate de cei cu încredere în soluții politice. Aceștia încearcă să își imagineze un regim de reglementări ce ar asigura o mai justă și mai eficientă distribuire a consumului pe criteriile unei etici încă în formare, mai apropiate de modelul egalitar. Dacă plăcinta este la fel de mare dar suntem mai mulți la masă avem nevoie de o nouă etichetă socială pentru ca fiecare să fie hrănit corespunzător.

Presupunând că există o soluție, cu siguranță aceasta ar fi un mix din cele trei categorii. Una dintre problemele serioase în obținerea unui consens, chiar și parțial, ține de disponibilitatea contemporanilor noștri de a participa la un dialog rațional, global, pe marginea unor astfel de subiecte, ce sunt prin natura lor, contraintuitive. Orice speranță rezonabilă a fost spulberată de recentul exemplu catastrofal de „dezbatere publică” din marginea pandemiei, în care prea mulți au țipat isteric puncte de vedere (să le spunem cu indulgență) personale, într-o luptă a părerilor în care bănuielile amatorilor au fost tratate ca fiind egale cu opiniile informate (și ele failibile) ale specialiștilor în sănătate publică.

 

ROBERT MARIN este absolvent de Arhitectură și de… „Carabellă” târgovișteană.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media