Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de weekend, nr. 3660/3661
4-12-2021

PARADIGME DIN POST-IZOLARE – Robert MARIN – Lucrări ascunse ( III ); despre muncă

Acum puțin timp am avut ocazia să particip la o întâlnire cu unul dintre cei mai importanți arhitecți contemporani români, Vlad Arsene. Pe ecranul laptopului lui Vlad, stătea ca fundal, imaginea unui text scris de mână, tăiat, corectat, retăiat, recorectat, în ceea ce părea un exercițiu exagerat de suprimare.

 

 

Fără alt context cred că se poate interpreta această imagine, în funcție de temperamentul celui ce analizează, din două perspective principale. Un punct de vedere pesimist… Avem în față expresia unui delir, a unei rătăciri, o producție compulsivă de cuvinte ce se bat cap în cap, ce se luptă pentru un spațiu finit, ce încearcă haotic să se înlocuiască unele pe altele. Un concurs traumatic între idei incompatibile. Un punct de vedere optimist… Vedem un colaj de gânduri mobilizate inițial de speranță, refuzate ulterior sub criteriile excelenței. Vedem treptele unei progresii, nivelurile intermediare dintr-un proces edificator. Un concurs constructiv către o posibilă formă perfectă.

Veteranul arhitect ne-a spus celor prezenți că în imagine este o pagină dintr-un manuscris de lucru al lui Marcel Proust pentru „În căutarea timpului pierdut”. Și că folosește această imagine, în dialogul cu studenții lui, ca pe o reprezentare a efortului ascuns din spatele oricărei lucrări ce în formă finală pare fluidă, naturală, apărută din senin.

Coșurile de gunoi ale arhitecților sunt pline cu schițele unor spații ce nu vor exista niciodată, dar asta nu le face pierdute, ele sunt o parte integrantă, chiar dacă invizibilă, din soluțiile finale ce ajung să fie construite și să influențeze în bine sau rău viețile multor oameni. Parcursul de la concept la formă este plin de mâzgălituri, doar un efort constant de șlefuire a ideilor transformă starea descrisă la punctul de vedere 1 în cea de la punctul de vedere 2, și asta presupune o muncă ce va aparține strict autorului, indivizibilă de rodul final, imposibil de înțeles din exterior.

Îmi place să cred că mi-ar fi prins bine să fi auzit aceste cuvinte atunci când eram student, poate chiar le-am auzit, nu știu însă dacă eram pregătit de munca necesară pentru a înțelege ce este munca.

 

ROBERT MARIN este absolvent de Arhitectură și de… „Carabellă” târgovișteană.

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media