O nouă carte de valoare pentru istoria astronauticii naționale, semnată Ioan N.Radu

ioan raduProfesorul Ioan N.Radu, președintele Societății Astronautica Târgoviște, a scris o nouă pagină în istoria domeniului care l-a consacrat și pe care îl aprofundează continuu, prin ample cercetări și publicări periodice de articole și cărți. Zilele acestea, profesorul Radu a scos de sub tipar, la Editura Bibliotheca Târgoviște, cartea „Alexandru C.Vissarion. Un cercetător puțin cunoscut în domeniul astronauticii naționale”, o carte ”consacrată cercetării unor pagini de istorie a astronauticii românești, ce și-a propus să scoată în evidență realizări trecute și uitate din acest domeniu”, așa cum spune autorul în cuvântul introductiv.

10924748_773966846014331_1352838105147466021_n

Despre viața și activitatea de cercetare a lui Alexandru Vissarion, fratele vitreg al scriitorului I.C.Vissarion, profesorul Ioan Radu a publicat un articol (COSMOSUL DIN NOI – Ioan N. RADU), ce se constituie într-una din puținele surse de cunoaștere din mediul virtual de informare, despre acest cercetător dâmbovițean, originar din localitatea Costeștii din Vale.10928347_777748678984143_1514839166_n

În prima parte a cărții, autorul le vorbește cititorilor despre viața cercetătorului, evoluția astronauticii după Primul Război Mondial, publicistica lui Alexandru C.Vissarion, , iar în partea a doua trece la analiza articolelor lui Vissarion, pe care se și bazează cartea profesorului. De altfel, Ioan Radu a prezentat la sfârșitul anului trecut, la Academia Română, un rezumat al acestor articole ce ”s-au dovedit un document care acoperă o pată albă pe harta  evoluției științifice și tehnice naționale, pentru o perioadă importantă de timp din această evoluție, intervalul dintre cele două războaie mondiale și chiar de după cel de-al Doilea Război Mondial”, așa cum spune profesorul universitar doctor Gheorghe Bârlea, în prefața cărții. Acesta completează cu afirmația ”Articolele au avut șansa să fie studiate de un specialist în domeniul rachetei, astfel încât materialele desfășurate pe 30 de pagini de revistă, consacrate istoriei rachetei și zborurilor interplanetare, și-au putut cuceri locul pe care îl merită în istoria spiritualității românești”.
De altfel, întru-un articol publicat în luna iunie 2014, în Gazeta Dâmboviței (COSMOSUL DIN NOI – Ioan N. RADU: ALEXANDRU C. VISSARION), profesorul Radu își exprima de atunci intenția de a publica această carte, spunând că ”Titlul constant al serialului (Motorul cu reacțiune și călătoriile intersiderale), întinderea şi conţinutul constituie, după experienţa noastră, elementele necesare elaborării unei cărţi cu temă bine conturată, care nu s-a concretizat în fapt de către Alexandru C. Vissarion”.untitled-4
Pentru că, așa cum a ținut să ne precizeze domnul Radu, articolele lui Alexandru C.Vissarion nu se adresează oricărui tip de public, profesorul Bârlea a adăugat în prefață: ”Absența unor informații tehnice de detaliu reprezintă nu atât o lacună, o scădere a textului, cât o dovadă că Alexandru C.Vissarion, autorul articolelor, se adresează unor inițiați în tainele producției și lansării rachetelor și a stăpânirii unor cunoștințe științifice teoretice sau practice”.
Cei care doresc să afle mai multe despre cartea profesorului Ioan Radu o vor putea face joi, la Biblioteca Județeană I.H.Rădulescu Târgoviște, unde, în cadrul Zilei Culturii Naționale, va avea loc lansarea oficială a acesteia.

Citește și

Un nou eveniment important pentru profesorul târgoviștean Ioan Radu

Campionul Mondial la Rachetomodelism, târgovișteanul Ioan Radu, are acasă o “comoară”: trofee, diplome și cărți

 


Valeriana heidelbergcement

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro