NORA, de Henrik Ibsen, premieră la Teatrul Tony Bulandra

Adevărul este că nu există adevăr”  – Pablo Neruda

        Cea mai recentă premieră pe care v-o propune Teatrul Tony Bulandra reprezintă punerea în scenă a celei mai de succes piese a dramaturgului norvegian Henrik Ibsen, “NORA”, un text ce ridică întrebări fundamentale referitoare la legile care ne guvernează:  morale, sociale, divine. Spectacolul regizat de Gelu Badea este fidel textului original, aducând în prim plan contrastele pe care personajele le experimentează, de la debutul acţiunii şi până  la finalul cu totul neaşteptat, pentru spectatori. Valoarea personajelor lui Ibsen stă în imensa lor actualitate, în umanitatea lor debordantă,  în fragilitatea fiinţei care este evidenţiată scenic şi disecată într-o manieră aproape naturalistă.

     Nora, ca personaj singular în dramaturgia mondială, traversează succesiv  mai multe trepte de iniţiere, schimbând, pe rând, rolul de păpuşă-copil, cel de păpuşă-soţie pentru ca, la final, să evadeze din rigorile absurde ale ipocriziei sociale şi să renască în deplina-i splendoare, ca OM. Evident, un asemenea demers existenţial pretinde personajului principal feminin asumarea unui imens sacrificiu.

      O piesă despre iluzia siguranţei, natura relativă a fericirii, disperare, luptă, candoare, idealuri, înstrăinare şi regăsire. O piesă despre oameni care nu pot trăi fără măşti şi oameni care au curajul să renunţe la ele.

Cine suntem noi, cu adevărat?

Cât din viaţa noastră ne aparţine şi cât din ceea ce gândim, facem şi spunem sunt, de fapt, automatisme culturale moştenite, de generaţii?

Cât de departe suntem dispuşi să mergem în căutarea adevăratei noastre identităţi?

Pentru a vă răspunde cât mai sincer tuturor acestor întrebări, vă invităm să vizionaţi NORA. La Sala Studio a Teatrului Tony Bulandra: miercuri, 13 ianuarie 2016 şi joi, 14 ianuarie 2016, începând de la ora 19:00.


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro