Naista dâmbovițeancă Mariana Preda, regizor premiat la Montecarlo

      Tânăra Mariana Preda a plecat din satul dâmbovițean Picior de Munte, ca să cucerească marile scene ale lumii unde este aplaudată și aclamată ca ce mai mare naistă a lumii.  Absolventă a Liceului de Arte Bălaşa Doamna, Mariana a fost acceptată  la Conservatorul din Amsterdam, unde studiază atât muzica clasică, cât și jazz-ul. Mariana Preda a fost eleva maestrului Gheorghe Zamfir și pare a călca exact pe urmele succesului internațional al acestuia.

        Mariana și-a depășit limitele și de pe scena festivalurilor de muzică a trecut pe cea  a marilor festivaluri de film. Are la activ două premii „Best Actress” la „Monaco International Film Festival” şi la „Festival du Cinema de Paris” pentru scurtmetrajul „Doina” regizat de iubitul ei, Nikolas Grasso. În 2014 a semnat regia scurtmetrajului „Life” care a avut premiera la „National Film Festival for Talented Youth”, cel mai mare festival din lume dedicat tinerelor talente. Scurtmetrajul a câştigat “Best Independent Short Film” la Festivalul de Film din Montecarlo.

        România nu-i mai spune, însă, prea multe. În țară, deși talentul ei era cunoscut, nu a primit sprijin pentru un album de muzică populară, dar a realizat două în Italia. Într-un interviu acordat publicației noastre, Mariana Preda spunea că nu se va mai întoarce în România, mai ales că peste hotare se poate trăi din muzică. 

Nu ştiu daca mă voi mai întoarce în România. Poate în vacanţe, pentru că am rămas impresionată de viaţa de aici şi nu numai. Îmi doresc o cariera internaţională şi poate după studiile din Amsterdam, voi face masterul în America. (…) Cred că voi putea trăi din muzica pentru că deja asta fac. Aici poţi trăi din muzică, aşa cum trăieşte altul din altă meserie. (…) Nu ştiu ce îmi rezervă viaţa, important este că încerc în fiecare zi să dau tot ce este mai bun din mine şi să contribui la istoria naiului, să îl fac un instrument universal, să ştie toată lumea de el şi să nu mai fie privit ca un instrument pe care se cântă doar folclor.

[youtube width=”600″ height=”400″ video_id=”2FGchYGV6a8″]


Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro