A murit ultimul rege al României, Mihai I. Foto-document din perioada studiilor de la “Mănăstirea Dealu”

Casa Regală a României a anunțat, astăzi, decesul ultimului rege al României, Mihai I. Trupul neînsuflețit va fi depus la Castelul Peleș de la Sinaia, iar apoi în Sala Tronului în Palatul Regal din Calea Victoriei. Mihai I va fi înmormântat la Curtea de Argeș.

Mihai I a fost regele României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.  Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat mai târziu). Mihai a fost silit să abdice la 30 decembrie 1947. Comuniștii au anunțat abolirea monarhiei și instaurarea unei republici populare și au transmis la radio înregistrarea proclamației regelui despre propria sa abdicare. De atunci a trăit în exil. 

Viața Regelui Mihai este legătă de Târgoviște pentru perioada studiilor pe care le-a făcut la Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu. Clădit în 1912, pe dealul ce se înalţă ca un zid de apărare a Cetăţii Domneşti Târgovişte, de gen. Nicolae Filipescu (sub domnia regelui Carol I şi guvernarea Partidului Conservator, prim ministru fiind Titu Maiorescu), a rămas în istoria naţională ca simbol al şcolilor de elită. Poate şi de aceea la din 25 octombrie 1930, conform tradiţiei stabilite de înaintaşii săi, regele Carol al II-lea l-a înscris pe Mihai, fiul său şi Voievod de Alba-Iulia, în evidenţa liceului în clasa întâi –“Promoţia Măriei Sale Mihai”. Datorită noii situaţii, conform Înaltului Decret nr. 3322 din 2 octombrie 1930 şi publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 227 din 9 octombrie 1930, a fost schimbată uniforma elevilor asemenea celor din Regimentul de gardă.

În iunie 1933, regele Carol II făcea o vizită fiului său la Mănăstirea Dealu, ocazie cu care vizitează şi Târgoviştea. Academia Română păstrează o colecţie de fotografii din timpul acestei vizite, pe care vi le oferim în galeria foto prim amabilitatea Complexului Muzeal Curtea Domnească. În imagini sunt prezentate câteva aspecte ale vieţii de elev militar: exerciţii fizice şi Mihai I trăgând cu arma. Sunt şi instantanee surprinse la Curtea Domnească, Turnul Chindiei şi Şcoala de Cavalerie.Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca
Statistici Trafic