LUMEA CU MASCĂ – Constantin CIUCĂ – De aprilie și nu numai…

Pentru mine, cea mai de preț companie este a acelor oameni în prezența cărora mă simt cel puțin la fel de bine ca atunci când sunt singur.

 

   PRINȚUL PHILIP – un cuvânt de adio… Pentru mine, prințul Philip a fost un minunat model de ființă umană de sex masculin. Un bărbat frumos, cu simțul umorului și cu scaun la cap.  Mi-ar fi plăcut să am ceva din firescul masculinității lui. Ceva din solemnitatea lui simplă și din eleganța naturală a tot ceea ce făcea. Dar dacă eu nu am, atunci aș fi tare bucuros și m-aș mulțumi să găsesc lucrurile acestea la cât mai mulți dintre bărbații neamului meu.

   PAȘTELE MEU… De Paște, învie Iisus, fiul Mariei și al tâmplarului Iosif, din îndepărtatul ținut al Betlehemului. Cuprinse de acest straniu eveniment al minții, familiile se strâng la un loc să se revadă, să se roage, să mănânce, să bea vin și să știe unii de alții. Dar eu aș fi infinit mai fericit dacă, înainte cu o zi sau două de Paștele acesta, ar mai exista un Paște. Paștele meu… Un Paște al meu, personal în care, chiar aici în sufrageria mea, să învieze ai mei. Să învieze adică mama și să se așeze pe fotoliu de lângă fereastră, unde stătea de fiecare data când croșeta macrameuri; să învieze bunica și bunicul de la Ibrianu, veniți de la câmp, mirosind încă a clăi de fân și animale de povară, și să se așeze lângă mine pe canapea: să învieze bunica de la Cazasu, venită de la piața din Brăila unde se opintea cu găleți cu vișine culese din pomii din curte, și să se așeze pe celălalt fotoliu, de lângă ușă, ca să-și numere banii înnodați în batistă. Să învieze și unchiul Aurel, paznic de câmp, care, fără să știe mama, mă lua cu el la vânătoare de rațe sălbatice pe lacul de la Amara și mă speria cu pocnetul puștii. Și să mai învieze și unchiul Dobre, care îmi dădea bicicleta să mă plimb cu ea pe ulițele noroite ale satului până cădeam lat de atâta dat din pedale. Și, aici în sufrageria mea, îmbrăcați în haine de sărbătoare, să stăm cu toții la masă, vorbind care mai de care mai mult și mai tare. Să ni se întretaie poveștile pe deasupra mesei și să ni se amestece vorbele într-o poveste mare a neamului meu, care să umple sufrageria. Mama să ne pună ciorba cu polonicul în farfurii iar bunica să taie mămăliga cu ața și să o împartă la fiecare, așa fierbinte și aburindă. Și să ciocnim ouă roșii ca și cum în fiecare din ouăle ciocnite am fi ascunși chiar noi, toți cei de acolo, ghemuiți fiecare în oul lui ca într-un pântec de femeie, așteptând nerăbdători să ne spargă cineva coaja ca să ne naștem în lumea asta din nou.

   SEMN… Dacă te-a cuprins o neliniște și simți că nu îți mai găsesti locul, e semn clar că lipsești de undeva. Du-te!

   O MIRARE ANATOMICĂ… Dar, la urma urmei, doamnelor și domnilor, ce este şi meningele ăsta? Ce mai atâta tura-vura cu el? Ce altceva dacă nu doar o pieliță gânditoare subțire ca borangicul și mică cât o batistuță? Atât! O batistuţă gânditoare. Și noi, ditamai făcători și desfăcători de universuri, ne lăsăm duși prin lumea asta dintr-o parte în alta înveliți într-o batistuță gânditoare înnodată în dreptul urechilor.

   FRUMOASA DIN PĂDUREA ADORMITĂ… cred că era o prefăcută. Stătea așa doar ca să îi aducă cineva cafeaua la nas! Și pe urmă s-o mai și pupe!

   UN PROST… Există un gen de bărbat, la costum și cu morgă, de cele mai multe ori divorțat, căruia îi place la nebunie să fie întrebat ceva. Orice… Femeia ciripește un flecușteț iar lui atât îi trebuie. Chiar acolo pe banca din parc, i se declanșează, brusc, mecanismul științific și începe să reverse asupra ei răspunsuri grave. La o prostioară de o secundă, el răspunde cu o seriozitate chinuitoare de o jumătate de oră. Și, după ce termină, satisfăcut de sine, așteaptă ca ea să îi cadă în brațe de atâta admirație și extaz. Un prost! Habar nu are că femeia, care pentru întâlnirea asta s-a machiat jumătate de oră, a schimbat trei bluze și s-a răzgândit de câteva ori în privința pantofilor, nu vrea decât ca el să o facă să zâmbească!

CONSTANTIN  CIUCĂ  este un foarte cunoscut  poet, prozator și, desigur, fost profesor de „Carabella”… Puteți să citiți mai multe texte ale autorului pe www.kuppi.ro

 

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro