La Târgovişte se oficiază prima slujbă de pomenire a lui Vlad Ţepeş

Data nu este aleasă întâmplător. Acum 550 de ani, în noaptea de 16 spre 17 iunie, Vlad Vodă Ţepeş lansa celebrul atac de noapte asupra armatei turceşti. În condiţiile în care armatele Europei se pregăteau de pace cu sultanul Mahomed, Vlad Ţepeş are meritul de a fi ales lupta pentru independenţă. Victoria sa a oferit un răgaz salvator celorlalte state creştine şi, probabil, a schimbat radical cursul istoriei continentului. Din păcate povestea adevărată a voievodului Vlad Basarab al III-lea nu se cunoaşte de către publicul larg, ceea ce l-a determinat pe Vasile Lupaşc, preşedintele asociaţiei Ler, să transmită faptele istorice sub formă de roman, cărţi audio, spectacole şi teatru radiofonic. O datorie morală este şi slujba de pomenire, la care poate participa oricine. “Pe Vlad Vodă l-am admirat, exploatat ca brand internaţional, am fost sau nu de acord cu acţiunile sale, dar am uitat între timp că a fost un om, cu încrâncenări şi blândeţi, cu suflet! Pentru acest suflet este bine să facem cele rânduite şi să ne descoperim capetele cu evlavie la amintirea celui ce a şi-a lăsat oasele zdrobite pentru noi, cei de azi”, a declarat Vasile Lupaşc.

Ceremonia are loc la Catedrala Eroilor, începând cu ora 10,30. “Spre marea noastră bucurie, acestei acţiuni i s-au alăturat şi preoţi din alte locuri ale ţării, cum ar fi părintele Daniliuc de la schitul Vovidenia şi părintele Mihail, stareţul mănăstirii Comana”, a mai adăugat Vasile Lupaşc.

Ziua va continua cu o depunere de flori la statuia lui Vlad Ţepeş din Parcul Chindia şi cu o primă audiţie a teatrului radiofonic “Viaţa şi dupăviaţa lui Vlad Vodă Ţepeş”, piesă ce are în distribuţie pe Marcel Iureş, Mircea Albulescu şi Victor Rebengiuc.

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro