LA MIJLOC DE SĂPTĂMÂNĂ – Constanța POPESCU – Vom zice cu glas tare: Hristos a înviat!

   Iată, cu bune cu rele, o treime de acest an s-a scurs. Cu mască, cu vaccin sau fără, cu bucurii mai mici, mai mult improvizate și uneori clandestine, cu nemulțumiri, proteste, timpul nostru trece. A trecut o iarnă, fără iarnă și am ajuns la prima mare sărbătoare a creștinilor și, de fapt, a tuturor. Dacă e vorba de sărbători, toți avem nevoie și abia le așteptăm.

   E o sărbătoarea primăverii, moartea și învierea, tristețea și bucuria, păcatul și iertarea; mereu e speranța și bunătatea cea călăuzitoare. Avem nevoie de această stare.  E o purificare, nădejdea de care avem nevoie mereu, dar o dată pe an, trăim tristețea cu bucuria Învierii. Se restabilește ciclul, normalitatea binelui, a bucuriei, a izbânzii vieții. Cum e firesc, aceasta vine în anotimpul primăverii: un timp de început, de înviere a naturii… Pentru oameni, este mult mai minunat, an de an suferim patimi, ca apoi să reluăm viața cu mai multă bucurie, curaj, optimism și bunătate. Este un anotimp al florilor și mai ales al începuturilor. Acum curățenia sufletească ne dă posibilitatea să ne promitem că vom fi mai buni, mai corecți, empatici, creativi și muncitori. Dumnezeu vorbește cu noi în aceste zile, mai mult ca oricând. E suficient acolo jos, lângă icoană, să tăcem și să ascultăm. Am tot cerut tot anul, nevoi mărunte sau mai mari nu au fost trecute cu vederea, toate au fost ascultate și îndeplinite, Acum să tăcem, să mulțumim și să tăcem. E o datorie sacră. Să ascultăm, ca să ne mai putem bucura, El ne-a luat iarăși povara de pe umeri, o duce El și pentru noi toți. 

   E o problemă cu uitarea. De îndată ce ne bucurăm, intrăm în starea de sărbătoare și uităm promisiunile, uităm că noi mereu cerem ceva și ni se dă totul, dar nu renunțăm la răul din noi. Acesta e compus din vicii, din agresiune, din răutăți de tot felul, nu contează, doar partea întunecată a noastră nu se șterge. Suntem lumină și destul de mult întuneric… Și totuși Dumnezeu ne iartă, mereu, iar și iar…

   Acum ar  trebui să ne unim rugăciunea, să scape Pământul și pe noi toți de acest necaz planetar. Improvizat sau nu, planificat sau nu, fabricat artificial, nu contează, trebuie stopat. E clar că ceva nu a funcționat după o planificare, că e răul scăpat de sub control, dar iată suferim toți și unii chiar pentru ultima dată… Avem toți rude, prieteni vulnerabili, părinți, bunici, soți cu probleme de sănătate. Într-o eră de consum, suntem și noi eroi de consum, soldații fără vină, învinși fără luptă. 

   Nu putem aștepta ajutor de la nimeni, fiecare trebuie să-și urmeze conștiința și puținul bine pe care-l poate face să nu-l amâne și mai ales să uite răul, să nu uite că murim o dată, irepetabil, să nu așteptăm Învierea ca să iertăm, ca să îndreptăm ceva. Putem curăța în această viață tot, păcatele de multe feluri vin din răutate, arivism, agresiune, goana după averi, posesini inutile… Acolo, sub cruce, nu ne mai trebuie nimic, nici mila nu ne mai salvează. Nimic, suntem nimic, fără Dumnezeu. Și nu putem nimic fără el.

   Să ne rugăm, așadar, să dublăm rugăciunea pentru ceilalți, nu pentru noi… Dacă fiecare s-ar ruga pentru celălalt, ce puternici am fi! S-ar crea un inel al rugăciunii colective, indestructibil și sigur Dumnezeu nu rămâne dator cu îndeplinirea dorinței noastre. Dar până atunci suntem tot sub lupa sa, nu o să știm prea curând motivația acestui supliciu, cum nu știm mereu planurile creatorului. Suntem datori să ne curățăm, din când în când, păcatele, fără a le repeta, și, iată, e primăvară! Să fim optimiști. Toate trec, cu bunătate și înțelegere, cu toleranță și răbdare, cu fapte bune și cu nădejdea că nu suntem singuri. Tatăl nostru nu-ți lasă copiii…

   Mai sunt câteva zile și vom zice cu glas tare și hotărât: Hristos a înviat!

 

Distribuie:

Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro