JURNAL DE CORPORATIST – Teodor Constantin BÂRSAN – Nocturne maladive (1)

   Să mori. Sfâșiat. Strivit de asfalt. Înghițit de valuri. Ronțăit de vre-o balenă.

 

   De ceva timp simțea cum tristețea ca un vierme, ca un sfredel nevăzut îi scormonea sufletul. Încet, încet mânca din ființa lui, îi infecta întreg sufletul. Alternat cu momente de entuziasm și efemeră bucurie, un dușman nevăzut îl consuma încet, chinuitor în fiecare noapte. „Ce-o fi?” se întrebă. Substanțe chimice și sinapse, nimic metafizic.. 

   O figura de bătrân îi apărea și motanul acela nostim în frac, un fel de Flambeau felin, precum anarhistul și criminalul din povestirile lui Chesterton. Stupidă apariția. Înainte de coșmaruri, de stările agonizante de anxietate și depresie, apăreau aceste bizare figuri. Acel uncheș mitic și acel motan sumbru și amenințător. Ce stupid, cât de stupid. Și totuși de unde venea tristețea? „Poate că e viața băiete!” îi spusese bătrânul. „Viața? Perspective nihiliste bătrâne. Perspective nihiliste.” 

   Măcar motanul acela demonic, mitic, simbolic sau ce o mai fi el are un scop, un sens, o misiune. Știu împotriva cui trebuie să lupt. Tu mă dezarmezi total cu nihilismul tău. Poate că nu sunteți așa diferiți, tu și Flambeau cel felin. Reversul nebuniei mele. „Ieși pe balcon. De acolo poți vedea întregul oraș, dealurile, râul, chiar și oceanul mereu înspumat, parcă mereu căutând să înghită un pescar sau un marinar gata să înfrunte valurile.” Dunărea cere carne de om, auzise asta într-o povestire veche, demult. I se  părea fascinant. Un râu, un fluviu sau oceanul însuși personificat, un monstru care devorează oameni. Își aprinse o țigară și trase cu sete primul foc. Primul foc. Primul fum. Sunetele orașului, sirene, alarme, cântecele bețivilor nocturni, scandalurile, țipetele, discuțiile vecinilor.

   „Să fugi departe! Să fugi departe, ai auzit!” și-a spus la o moment dat în oglindă, cu furie, cu frică, l-a îndemnat, l-a amenințat, l-a rugat. „Mai bine pe o barcă legănat de valuri, înfricoșat de furia valurilor sau acoperit de ele, ronțăit de balene și rechini, foci, pești. Ronțăit. Cum ar fi să trăieșți o viață întreagă cu vise, idealuri, scopuri, ambiții, să ajungi în cele din urmă să fii ronțăit de o orcă sau un rechin înfometat. Mic dejunul unui rechin.” Se uită din nou spre ocean, iar ochii îi sclipiră. „Să fug, să fug, să mă arunc cu totul acolo sau măcar să o privesc, să mă ducă departe oriunde, oriunde, dar cât mai departe” Trase din nou un fum de țigară și începu să râdă isteric. „Ronțăit de vreo balenă”… Funeralii, cortegiul funerar stăpânit de un râs isteric și istoric

   Domnul N, angajat loial al Company&Co trecut in neființă, ronțăit de o balenă… Ce râs mizerabil și ce umor de psihopat nocturn. Luă o pastilă din cartonul alb și se întinse din nou în pat. În dreptul inimii o pată de sânge înfloră tricoul alb. Își duse mâna la inima, își pipăi coastele și își duse la ochi și la nas degetele pătate de sânge. Se privi în oglindă din baie.    Într-adevăr apăruse o distinctă și discretă pată de sânge pe tricoul lui alb. Steagul țării soarelui răsare. Un kamikaze ca toți de altfel, orice tânăr care se avântă în viață este un posibil kamikaze. 

 

TEODOR  CONSTANTIN  BÂRSAN este sociolog, poet și prozator, corporatist de… Irlanda, dar nu a uitat Târgoviştea adolescenţei lui…

 

Distribuie:

Locuri de munca difamcom

novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro