Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de luni, nr. 3655
29-11-2021

JURNAL DE CORPORATIST – Teodor Constantin BÂRSAN – Maladivele nocturne (IV)

„Să mori ronțãit, sã mori înecat de fum, sã mori înșelat de o curvã, sã mori de pasiune sau de plictiseală, să te întinzi în pat cu moartea și să-i spui: Noapte bună, iubito!” 

 

   Paloarea… Paloarea unui funcționar. Paloarea unui mort. Paloarea unui profesor cu nasul în cărți, întemnițat în bibliotecă. Paloarea unui aristocrat intoxicat de opium și tutun, vlăguit de plăceri și el întemnițat în propriul palat. 

   Își privi figura în reflecția tabacherei și se gândi că figura sa căpătase o oarecare paloare. Nu se simțea slăbit. Dimpotrivă. Energia și vlaga nu-l părăsiseră, deși trebuia să facă față cuvintelor aruncate aiurea, inutilităților care se repetau, într-o buclă, ca într-un film de groază. De ceva timp contempla o literă de pe tastatură. Litera N. Nu. Neant, nimic, Nero, nebunie, narcomanie, Ninive, nimb, Nazaret, niege. Încerca să găsească o distracție… acum că era străpuns de priviri, de săgeți…de săgeți, da, asemenea Sfântului Sebastian. Departe destinul martiriului. 

   „Ca să fii martir trebuie să te împrietenești cu moartea”, își continuă el gândul. „Să dormi cu ea în pat, să te culci lângă ea, să o privești moartă în față, să o săruți dimineață când te trezești, să o săruți și să-i spui: Bună iubito!” 

    Se cufundă în amintirea unui iubiri marmoreene, a unui palid sân, a unei sărutări muribunde, o mică moarte pe acorduri de vioară, în anii de inconștientă beatitudine. Își dădu capul pe spate și începu să râdă. Deși privirile le simțea, colegii își păstrau rutina și specificele gesturi. Avu impresia de butaforie. Coduri într-un program. O piesă de teatru dementă. Își simți pieptul umed. Zâmbi, plin de încredere și își croi drum îngândurat către baie. Își desfăcu grăbit cămașa. Pata devenise mai mare. Un strat stacojiu de sânge se uscase. O pată de sânge pe sacoul negru. Își pansă din nou rana și puse o hârtie peste rana sângerândă. Își zâmbi în oglindă strângând puternic din dinți. În drum spre birou, un coleg îl luă de braț. „Lasă cã muncești destul. Auzi da’ ce-i cu tine? Ești palid. Te simți bine? Știi că….Sper că nu… Tu ai o imagine… ar fi păcat… nu se face” 

   Îi dădu un brânci puternic colegului aruncând-ui un rictus. Se așeză din nou și își acoperi mâinile cu fața, își alese masca preferată și adoptă zâmbetul unui criminal afabil, manierat. 

   Să mori ronțăit de o balenă. Strivit de o piatră. Sedus de moarte. Orgasm mortuar. Viu în îmbrățișarea morții. Dar nu mort. Ci foarte viu. Să mori străpuns de privirile lor. Să mori de o slăbiciune anume. Să mori pentru că nu mai poți trăi. Începu să transpire profund. Inspiră adânc de câteva ori. I se păru că acel zâmbet de criminal, de maniac, de psihopat afabil era acum arborat de colega sa. Se grăbi să iasă din birou și fugi până când ajunse în parc. Parcul soarelui și al verdelui viu, al arămiului, autumnalei morții. 

   Își desfăcu cravata și inspiră tare, până când începu să-l doară pieptul. Hârtia era umedă, semnată în sânge, propria-i condamnare. Nici feșe, nici pansament. Luă pământ și făcu o sfera din el. Își îndesă în rană pământul umed și îl acoperi cu aceeași hârtie.

    „Să mori. Să mori din pasiune. Să îi spui „iubito” morții, iar ea să te privească cu zâmbet frumos și mort, iar sărutarea să-i fie rece. Rămâi tăcut atunci când te gândești la moarte, dragul meu Flambeau. Să mori ronțăit de o balenă, strivit de un val, de o supradoză, înecat de fumul de opium, trădat de o curvă, umilit de ceilalți, să mori ronțăit de ei și din nou scuipat în lume.”

 

TEODOR  CONSTANTIN  BÂRSAN este sociolog, poet și prozator, corporatist de… Irlanda, dar nu a uitat Târgoviştea adolescenţei lui…

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media