JURNAL DE CORPORATIST – Teodor Constantin BÂRSAN – Lecturi și legături periculoase

Distribuie:

Uitându-mă și analizând situația în care se află acum educația, mi-am permis un exercițiu de imaginație. Ce lecturi aș recomanda unui adolescent, unui tânăr student? Ideea de „lecturi obligatorii nu mi-a plăcut niciodată. Nu am reușit, decât mult mai târziu, să apreciez „Micul Prinț”, „Robinson Crusoe”, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” sau „Patul lui Procust”. Ideea de a citi literatură, clasică sau nu, cu pixul în mâna și cu foi de lectură, însemnări și notițe, mi s-a părut întotdeauna o metodă stupidă și învechită de a „studia” literatură. Dacă începi să citești „Crimă și Pedeapsă” cu pixul în mâna, în încercarea de a extrage idei importante, mai mult că sigur nu ai să înțelegi nimic.

Nu aș putea recomanda decât cărțile care m-au schimbat, care mi-au schimbat modul de gândi și perspectiva. Desigur, aș avea o listă întreagă de cărți,  unele clasice, altele care nu vor intra niciodată în manualele de literatură română sau universală. Dar, pentru început, aș ataca problema cu „Străinul” lui Camus, aș continuă cu „Procesul” lui Kafka, „Noi” al lui Evgheni Zamiatin, „Așteptându-l pe Gogot”, „Rinocerii” lui Eugen Ionesco, „Cartea lui Iov” și publicistica lui Eminescu. Este o selecție bizară, desigur, dar fiecare dintre aceste cărți ne poate învăța ceva. Avem nevoie de teatrul absurdului, să nu ne pierdem în haosul acestei lumi. Evgheni Zamiatin, cel care a scris despre distopia socialistă, în 1918, cu mult înaintea lui Orwell, ne arată că utopiile vin cu cele mai frumoase argumente, își schimbă mereu numele și întotdeauna par să fie de partea dreptății. Regimurile totalitare nu sunt desigur interesate de reformarea societății; individul trebuie întotdeauna să fie așezat pe acest pat ideologic procustian, de unde iese mereu olog și infirm. Cunoscuta „Carte a lui Iov” ne poate spune mai multe despre perseverență, credință, speranță și gândire pozitivă, decât toate bestsellerurile self help din lume. În aceeași măsură, ne poate învăța umilința. „Unde erai tu când am întemeiat pământul? Spune, dacă ai pricepere. Cine I-a hotărât măsurile, știi? Pe ce sunt sprijinite temeliile lui, sau cine a pus piatră din capul unghiului?” Nu cunosc versete mai frumoase în tot Vechiul Testament. Iov te poate învăța că te poți plânge și compătimi sau poți să înțelegi că dincolo de durerea ta este ceva care te va schimba întrutotul. Dar „Cartea lui Iov” este o scriere învechită, este mult mai interesant și mai în trending astăzi să-l citești pe Liiceanu, cu mai mult sau mai puțin umanistul si controversatul „Iisus al meu”.

Eminescu, cum te poate ajută Eminescu să înțelegi societatea din ziua de azi, să înțelegi istoria și cauzele care au dus la situația în care ne aflăm astăzi? Prin poezii, prin proză? Desigur, nu poți vorbi despre Eminescu fără să-i citești poeziile și proza. Publicistica și scrierile politice eminesciene te duc însă adânc prin vizuina iepurelui, dincolo de textura aparentă a realității, departe, tocmai în regatul păpușarilor, tărâm pe care desigur nu ai dori  să-l cunoști, dar fără de care nu ai înțelege nimic și ai rămâne prins în capcana propagandei și a unor vechi paradigme. Desigur, Eminescu este marginalizat în ziua de astăzi, un bigot antisemit, un teoretician al conspirației, chinuit de paranoia și de propriile-i prejudecăți etnice și rasiale. Poate că e așa… Te poți întoarce la realitatea ta simulată și poți să crezi că, în afara de poezii, Eminescu era un nebun, un schizofrenic, un idiot ambulant, însă talentat, sau poți să-i citești publicistica, trecând peste disconfortul și disonanța cauzate de adevărul care te poate elibera de posesia ideologică, reușind în acest fel să treci peste propaganda care ți-a fost inoculată.

Până la urmă, ce scop au toate aceste lecturi, în general? Au tocmai această utilitate, te pot ajută să ieși din celulă, din cușca opiniilor și convingerilor impuse. Ai putea gândi liber…

TEODOR  CONSTANTIN  BÂRSAN este sociolog, poet și prozator, corporatist de… Irlanda, dar nu a uitat Târgoviştea adolescenţei lui…

 

Distribuie:

alegeri
alegeri
Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro