JURNAL DE CORPORATIST – Teodor Constantin BÂRSAN – În loc de noapte bună…

Distribuie:

„Hai fii serios, ori că te-ai afla pe o stradă în Kolonaki, Omonia, Zurich, Ferentari sau Cork e același lucru. Oricum ai strâmba din nas și ai spune: merit mai mult! Te-ai visa într-un palazzo italian sau un mansion englezesc și ți-ai spune: ce caut eu printre plebei, printre țăranii ăștia? Cine m-a exilat aici? O tâmpenie, prinții au murit, au crăpat de mult sau cel puțin au Alzheimer și sunt la azil.

Da, ai mania grandorii, dar stai liniștit că nu ești singurul. Ești nebun printre nebuni și vă întreceți în iluzii. Plebeii nu te mai bagă în seamă. Ești undeva la marginea societății. Marele artist, scriitorul talentat aruncat într-o viață fadă de corporatist… de duzină.

Poți să mai iei încă un pahar de vin, mâine vei face la fel. Și în fiecare zi te vei preface că ceva s-a schimbat. Cu viața ta… Și în fiecare zi vezi că nu ai mai scris nicio iotă. Îți vei explica, te vei scuza că ai nevoie de timp de gândire. Eu sunt aici să știi. Te aștept. Știi ce ar fi frumos? Să termini ce ai început, să realizezi măcar o parte din ce ți-ai propus. Să o faci repede. Răbdarea mea e limitată prietene.

Nu te iert că mi-ai irosit timpul aiurea, de pomană. Poți rânjii cât vrei, închizi o carte, deschizi o altă, te joci, îți pui muzică, ieși la o țigară, eu sunt tot aici.  Văd că fugi, fugi în cerc. Pe cine încerci să prinzi? Nu, nu te mai poate scăpa nimeni. E o chestiune de timp. Nu te pot scăpa nici prietenii, nici ea, nici alcoolul, nici drogurile, nici femeile, nici toate curvele din univers. Ar fi totuși Cineva. Dar ești amețit de propria-ți apatie ca de opium, ca să îl mai cauți. Ai întinde mana și ar fi de ajuns. Dar nu poți.”

Începusem să scriu din ce în ce mai repede. Încercam să fiu amuzant. Să-i distrag atenția. Bețivii de pe stradă cântau muzică irlandeză, Ruth Ginsberg, acel șoarec judicios și progresiv, murise, feministele erau în doliu.  Și eu credeam că sufăr.  Că rătăcesc. Feministele protestează. Pe stradă, în față la Debenhams, pe Grand Parade, în Dublin, la serviciu, în head office. Fără rațiune, logică și fără… bărbați sunt asemeni unor găini cu căpățâna retezată.

„15 ani am lucrat la Metropolis. Că să ajung aici?” Urletele lui ajung până departe. Râdem amândoi, și eu și el. „Ei, uite prietene că e altul mai nebun decât tine. Sau poate e doar o mască. Măcar tu ai decența să-ți asumi vina. Stai acolo și scrii de zor sperând să dai de o frază elocventă, un diamant într-o grămăjoara de bălegar. Dacă reușești, putem negocia. Îți iau insomniile și ai voie să dormi în liniște. Te las să te relaxezi. Să te destinzi. Stiu, știu, nu e timp de dormit. Sau îți dau energie, să scrii mai mult. Știu știu, 90% din ce scrii e o porcărie fără cap și fără coadă. Scrie oricum. Ceva bun tot voi găsi. O frază bun pentru epitaf. Da, asta e bună. Scrie-ți măcar epitaful. Dacă l-ai scrie frumos, o opera de artă, ar rămâne ceva în urmă ta. Da, văd că de o jumătate de ora te uiți la ea. The Holy Bible. Ai deschide-o, însă ți-e teamă că ai găsi speranța. Și, Doamne ferește, atunci nu ai mai fi atât de persecutat de soartă.  Un cuțit de cioplit, o Biblie și o sticla de Bordeaux… Cât de original! Hai, scrie acolo, scrie și bea. Mâine va începe de la capăt, o să te enervezi, o să dai cu pumnul în masă, ca Visinski, micuțule corporatist. Mai bea… Poate iese de un epitaf.”

TEODOR  CONSTANTIN  BÂRSAN este sociolog, poet și prozator, corporatist de… Irlanda, dar nu a uitat Târgoviştea adolescenţei lui…

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Flax Gopo Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro