Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de vineri, nr. 3659
3-12-2021

JURNAL DE CORPORATIST – Teodor Constantin BÂRSAN – Cultul Marelui Sleeper

„Fără schimbare, ceva în noi doarme perpetuu și rareori se trezește. Adormitul trebuie trezit!”– Frank Herbert

 

   Mereu am crezut în puterea de educare a unor jocuri, fie că  vorbim de jocurile copilăriei, boardgames sau jocuri pe computer. Unele jocuri au ca scop divertismentul, altele sunt educaționale, iar altele sunt filosofice. Sunt studii și lucrări filosofice, sociologice și psihologice care discută complexitatea jocurilor. 

   Unul din jocurile studenției mele, Gothic, avea la baza conceptul unei lumi închise printr-un ritual magic, în care puteai intra, dar din care nu puteai ieși. În acest joc existau diferite comunități și societăți cu structuri sociale interesante. Una din facțiunile și comunitățile jocului, secta Sleeperilor, diferită de toate celelalte facțiuni (loialiști, mercenari, rebeli) avea la baza un fel de cult hippie-buddist. Membrii acestui cult se ocupau cu plantarea si  recoltarea unei plante, numite swampweed. O mare parte din timp era ocupată de consumarea acestei plante, conectarea cu zeul lor, the Sleeper, și închinarea la templu. Membrii acestei secte își petreceau mare parte din timp, intr-o stare plăcută de relaxare, adormire, toropeala, extaz și ignoranță, total indiferenți față de pericolele ce îi amenințau, fiind siguri că soldații ce îi păzeau și conducătorii lor îi protejau. 

   Interacționând și observând comportamente, opinii și mentalității, mi-am adus aminte de conceptele și de secta Sleeper. Sunt persoane în societatea românească, de fapt peste tot în lume, care au convingerea clară că tot ce li se comunică prin  mainstream mass media este adevărat și nu poate fi dezbătut. De altfel,  multe dintre deciziile statelor și guvernelor, planurile lor au putut fi implementate numai prin consimțământul cetățenilor. Există o carte interesantă pe aceasta temă, Manufacturing Consent, scrisă de Noam Chomsky. Probabil este important să amintim că acțiunile controversate al unor state, cum ar fi, de exemplu, conflictele politice militare declanșate de SUA au avut susținerea mass media și în consecință a populației. Ronald Wright ne arată în cartea să „a Short history of Progress”, că „pe timp de război sau criză, puterea este obținută cu ușurință, atunci când se promite în schimb siguranța, securitatea. Cu cât mai obscur și mai imaginat este dușmanul, cu atât mai eficient este fabricat consimțământul.” 

   Revenind la această tipologie a persoanelor care cred că mainstream media le comunică doar adevărul, putem observa, de asemenea, convingerea adânc înrădăcinată că statul, guvernul, anumite partide politice, instituții, corporații le vor doar binele. Aceste organizații, partide, instituții, corporații pe care le vom numi colectiv „binefăcătorul” nu pot fi suspectate de lipsă de onestitate sau de intenții deloc bune. Datorită abilităților și cunoștințelor „binefăcătorului”, orice acțiune nefavorabilă iese din discuție.  Datorită expertizei și discursului  (și bineînțeles miturilor în care este învăluit) „binefăcătorul” nu  poate face rău nimănui. Chiar dacă li se aduc documente, opinii nepărtinitoare ale unor specialiști, dovezi clare  care arată intențiile deloc nobile, acțiunile distructive și discursurile controversate,  membrii Cultului Marelui Sleepe vor aduce în discuție poezia ideologică și formulele magice învățate și repetate pe de rost. Ridiculizarea, înfierarea și incriminarea ereticului sunt absolut necesare. Membrii Cultului Marelui Sleeper se închină unui concept numit „Știința”. Nu este specificat un domeniu exact, o disciplină, ceea ce e de știut este că „Știința” nu poate fi dezbătută sau pusă în discuție. Sigur, „Știința” este obiect de închinare doar atunci când servește ideologiei cultului. În alte instanțe, „Știința” este bigotă, patriarhalista, sexistă, misogină și rasistă și, in consecință, ignorată. Deși istoria e clară, iar resursele și dovezile sunt din abundență, sleeperii  refuză să creadă că„Știința” a fost de foarte multe ori folosită în scopuri ignobile și distructive.  

   Atunci când sunt confruntați cu acest fapt, își repetă credo-ul ideologic sau incantează frenetic formulele magice, și înfierează cu pasiune ereticii. Discursul logic și rațional lipsește cu desăvârșire. Interesant de observat iarăși, la Sleeperi, este pasiunea și frenezia cu care aceștia cer a se lua masuri punitive de reducere a oponenților, ereticilor și apostaților la tăcere și de restrângere a libertății și drepturilor. Dincolo de doleanțele și grijile legate de apostați și eretici, Sleeperii, adormiții văd viața în roz, viitorul luminos, consumă mesajele stăpânilor cu plăcere și sunt foarte vigilenți atunci când ereticii și păgânii încearcă să le pună la îndoială credința.

 

TEODOR  CONSTANTIN  BÂRSAN este sociolog, poet și prozator, corporatist de… Irlanda, dar nu a uitat Târgoviştea adolescenţei lui…

 

Distribuie:

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gopo

CITEȘTE ȘI

soundservice SPMT
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media